Nieuws
10 augustus 2011 - Ron Smeets

Verkoop Galaxy Tab 10.1 in EU, behalve Nederland, verboden

In de slepende, juridische, ruzie tussen Apple en Samsung over de vermeende kopieerpraktijken van de Koreaanse fabrikant heeft Apple gisteren een belangrijke overwnning behaald.

De rechtbank in Düsseldorf heeft namelijk beslist dat de Galaxy Tab 10.1 NIET in de EU verkocht mag worden. Opvallend is dat dit besluit geen betrekking heeft op Nederland. Bij ons gelden, zo meldt FOSS Patents, andere regels waardoor er een separate procedure aangespannen moet worden door Apple.

Volgens Webwereld dient er later vandaag een kort geding in Den Haag waar Apple zal gaan proberen de verkoop van de Galaxy Tab 10.1 ook in Nederland te laten verbieden. Wellicht dat Samsung mij hier vanmiddag wat meer over kan vertellen. Dan staat namelijk een preview meeting gepland voor, jawel, de Galaxy Tab 10.1 ;-)) Morgen staat overigens een vergelijkbare zitting gepland bij de Haagse rechtbank, maar dan gaat het over de Galaxy S, een van de andere Samsung producten waarvan Apple claimt dat het een schaamteloze kopie is.

In de door Apple gewonnen rechtzaak voor het hof in Düsseldorf heeft de rechter dus beslist dat Samsung de Galaxy Tab 10.1 niet in de EU mag gaan verkopen. Het design van de Galaxy Tab 10.1 zou teveel op dat van de iPad 2 lijken, een ontwerp waarvan Apple in de EU het intellectueel eigendom bezit. De Duitste rechtzaak en de uitspraak hebben geen betrekking op de hard- en software van de Galaxy Tab 10.1. Daarover lopen aparte rechtzaken en juridische procedures.

Hoe dan ook, het heeft er alle schijn van dat de (Europese) verkoop van de nieuwste Samsung Galaxy Tab 10.1 in ieder geval vertraging gaat oplopen door de ruzie tussen de Koreanen en Apple. Als Samsung zich namelijk niet aan de uitspraak van het Duitse hof houdt, dan kan de fabrikant een boete opgelegd krijgen van €250.000 voor iedere overtreding. Bij herhaalde overtredingen risceert het management van Samsung (in Duitsland) een gevangenisstraf van maximaal 2 jaar.

Apple heeft, zoals gezegd, een belangrijke overwinning behaald maar de strijd tussen beide fabrikanten zal nog lang niet voorbij zijn. Het is nu weer wachten op een reactie van Samsung.

UPDATE (11u05): Natuurlijk heb ik Samsung vanochtend om een reactie gevraagd over de uitspraken van de Duitse rechtbank. Dit is het antwoord dat ik daar op kreeg:

“Samsung is teleurgesteld, we zijn van plan om direct actie te ondernemen om onze intellectuele eigendomsrechten te verdedigen in de lopende juridische procedures in Duitsland en we blijven wereldwijd actief deze rechten verdedigen.

We zullen alle noodzakelijke maatregelen nemen om er zeker van te zijn dat Samsungs innovatieve mobiele communicatie-apparaten beschikbaar blijven voor consumenten in Europa en de rest van de wereld.

De uitspraak door de Duitse rechtbank beïnvloedt op geen enkele manier andere gerechtelijke stappen bij de Europese rechtbanken en elders”.

Wordt ongetwijfeld nog vervolgd!

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.