Nieuws
27 juni 2016 - Ron Smeets

Verkeersborden moeten Koreaanse smartphone wandelaars waarschuwen Leuk, maar die zien ze natuurlijk niet wanneer ze continu op het sherm van hun toestellen kijken

Wanneer je al lopend meer op het scherm van je smartphone kijkt dan op de weg en het verkeer let, dan kan dat tot ongelukken leiden. Tegen een paaltje of andere voetganger lopen zijn dan nog de meest 'onschuldige' voorbeelden. In Seoul gaat de Koreaanse overheid wandelende smartphone gebruikers nu waarschuwen door middel van het plaatsen van speciale verkeersborden.

Dat klinkt heel leuk, maar de kans is natuurlijk heel groot dat de wandelende Koreaan die met zijn smartphone bezig is de borden niet gaat zien, als ze niet af en toe omhoog kijken ;)

Het gebruik van smartphones wanneer je aan het verkeer deelneemt is al jaren een punt van discussie. In heel veel landen worden hoge boetes uitgedeeld aan bestuurders van auto's en vrachtwagens wanneer die betrapt worden op hands-on smartphone gebruik. Chauffeurs van bussen en treinen kunnen zelfs ontslagen worden. Toch is het gebruik van smartphones (en vroeger ook de gewone mobieltjes) door (brom)fietsers in de meeste landen nog altijd 'legaal' terwijl die verkeersdeelnemers een stuk kwetsbaarder zijn.

En voetgangers dan? Die zijn zo mogelijk nog kwetsbaarder, maar doorgaans lopen die natuurlijk niet hetzelfde weggedeelte waar ook auto's en ander sneller verkeer rijdt. Toch zijn er de afgelopen jaren her en der ook al proefballonnetjes opgeworpen voor een verbod op 'lopend mobiel bellen'. Nu is dat nu juist de minst gevaarlijke activiteit die je met je smartphone al lopend kunt doen. Tijdens het bellen kijken de meesten van ons nog wel recht voor ons uit. Het gevaar schuilt in het lopend 'appen', facebook'en, internetten, etc. Acties waardoor je vrijwel continu op het scherm moet kijken. In de VS zijn al plekken waar dat al enkele jaren verboden is.

Enfin, of de Koreaanse verkeersborden iets toe gaan voegen is nog maar zeer de vraag. Een gewaarschuwd mens telt voor twee, dat wel, maar wellicht dat de Chinese oplossing, speciale voetpaden voor smartphone gebruikers, meer zoden aan de dijk zet.

Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.