Nieuws
05 september 2013 - Nichal Joosse

Verizon koopt Vodafone uit in Verenigde Staten

Verizon Communications heeft 130 miljard euro betaald om het aandeel van Vodafone in Verizon Wirelessuit te kopen. Verizon Wireless is momenteel uitgegroeid tot de grootste mobiele netwerkoperator in de Verenigde Staten. Het gaat om 45 procent van de aandelen die in het bezit waren van het Britse Vodafone. De CEO's van beide bedrijven hebben lang gesproken over wie uiteindelijk de volledige eigenaarschap zou claimen van de gezamenlijke onderneming. 

Deze deal is bijzonder omdat het gaat om de op twee na grootste bedrijfsovername ooit. Vodafone ontvangt 58,9 miljard dollar en 60,2 miljard in Verizon-aandelen. Ook komt er nog 11 miljard bij aan kleinere transacties. Begin 2014 moet de overname volledig voltooid zijn. Eerdere geruchten spraken over een bedrag van 115 miljard dollar, maar dit blijkt dus uiteindelijk 15 miljard dollar meer te zijn geworden.

Voor Vodafone is dit wellicht het verlies van één van de meest waardevolle onderdelen, maar ze krijgen er wel een gigantische financiële injectie voor terug. Ook kan het bedrijf nu de aandeelhouders belonen, schulden afbetalen en zelfs Europese activiteiten een boost geven. Het gerucht gaat rond dat Vodafone geïnteresseerd is om UPC en Ziggo over te nemen en ook dat ze meer in 4G willen investeren.

Over de auteur: Nichal Joosse