Toestellen
03 december 2010 - Dennis De Vries

Vergelijking: Nokia N8 beste camphone na fotofinish

De gemiddelde MC-er had dat misschien ook zonder onderzoek wel kunnen raden, aangezien de camera van de Nokia N8 genoeg aandacht heeft gekregen. Maar in een directe confrontatie, uitgevoerd door BesteProduct.nl, met de iPhone 4, HTC Desire HD, Sony Ericsson Xperia X10 en Satio komt het toestel als beste cameratelefoon uit de bus. Verrassend is wel dat de voorsprong  op de Apple iPhone 4 slechts minimaal is. De HTC Desire HD, Sony Ericsson Xperia X10 en Sony Ericsson Satio volgen op gepaste afstand.

In het onderzoek van BesteProduct.nl zijn foto’s en video’s geschoten met vijf van de beste camphones van dit moment. Bij de testbeoordeling is niet alleen gekeken naar de kwaliteit van de plaatjes en hoe de video’s er uiteindelijk uit zagen. Ook de instellingen in de cameramenu’s, de exta’s in de app-stores, de opslagmogelijkheden en hoe het materiaal gedeeld kan worden met de wijde wereld is meegenomen in de uitslag. En omdat niemand een camphone koopt om puur en alleen dienst te doen als camera, is het functioneren als smartphone ook meegenomen in het eindoordeel.

Op het gebied van foto’s is de Nokia N8 de onbetwiste winnaar, op de voet gevolgd door die andere 12 megapixel cameratelefoon: de Sony Ericsson Satio. Ook wat betreft videokwaliteit is er simpelweg geen betere dan de N8. De Apple iPhone 4 pakt punten door de prima videokwaliteit, waarbij vooral de touchfocus een belangrijker rol speelt. De HDR-functie en extra’s als Hipstamatic doen het ook goed. De Sony Ericsson Xperia X10 heeft nog altijd de beste camera van de Android-toestellen, maar moet door een gebrek aan instellingen én flitser toch de HTC Desire HD voor zich dulden.

Klik hier om het volledige onderzoek met alle testresultaten te downloaden (.pdf)


Pics or it didn't happen! Zie hier onder voor voorbeeldfoto's genomen met de (in volgorde) Nokia N8, Apple iPhone 4, HTC Desire HD, Sony Ericsson Xperia X10 en de Sony Ericsson Satio. Meer foto's zijn te zien op BesteProduct.nl

Over de auteur: Dennis De Vries