Nieuws
16 juni 2015 - Ron Smeets

Verdwijnende snelmenu knoppen bij de Galaxy S6 (edge) Er is nog geen duidelijk aanwijsbare oorzaak voor het verdwijnen van de knoppen

Een van de handige features van Android, die door sommige fabrikanten zelf aangepast (en uitgebreid) wordt is het zogenaamde pull-down-menu met snelkoppelingen. Daarmee kun je, zonder door de instellingen te moeten browsen, diverse opties en instellingen aan- en uit zetten. Denk aan WiFi, GPS, NFC, Vliegtuigstand, mobiele dateverbinding, roaming etc.

Gebruikers over de hele wereld melden dat delen van dat menu, met name de opties voor mobiele data instellingen, quick connect, de S Finder, mobiele hotspot en NFC bij de Galaxy S6 (Edge) zomaar ineens verdwijnen. Op de afbeelding hieronder kun je dat zien. Links staat een screenshot van hoe het menu met snelkoppelingen er eigenlijk zou moeten uit zien en rechts zie je de 'bug in werking'. Er is precies een rij met knoppen minder. Ze verdwijnen overigens niet alleen in het overzicht (optie 'bewerken') maar ze worden ook niet meer weergegeven in de knoppenbalk van net pull-down-menu. Vooralsnog is geen werkende oplossing hiervoor maar Samsung heeft het probleem erkend en werkt aan een oplossing.

Waarom de knoppen uit het menu verdwijnen is niet duidelijk. Gespeculeerd wordt dat het mogelijk te maken heeft met de Android Lollipop 5.1.1 update, maar dat is allerminst zeker. Het bewijs daarvoor komt van mijn eigen Galaxy S6 Edge toestel. Dat toestel draait nog op Lollipop 5.0.2. Vanochtend zag ik nog het volledige menu. Vanmiddag kreeg ik een melding dat dertien apps geupdate konden worden. Niet de Lollipop 5.1.1 upgrade maar een aantal Google Apps (Chrome, Mail, Google +, Maps) plus Messenger, enkele NFC tools, Twitter, WhatsApp, Viber en nog een drietal andere apps. Wat schetste mijn verbazing, nadat die updates geinstalleerd waren... Ook mijn snelkoppelingen menu miste nu dezelfde rij met knoppen zoals in bovenstaande screenshots te zien is. Hieronder staat een screenshot van mijn Galaxy S6 edge.

Hopelijk lost Samsung dit irritante probleem snel op. Het is geen probleem waardoor het toestel onbruikbaar wordt maar software, instellingen en andere zaken die zomaar en schijnbaar zonder aanwijsbare reden verdwijnen... daar wil je natuurlijk niet mee geconfronteerd worden op een toestel dat 700 tot 1050 euro kost!

Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.