Entertainment
29 november 2005 - Ron Smeets

Verdeling inkomsten bedreiging video on demand

Tijdens een conferentie over mobiele en online video diensten is gebleken dat niet de techniek of het uitblijven van de vraag vanuit de markt de grootste bedrijgingen vormen voor het eventuele succes van Video On Demand diensten, maar de falende onderhandelingen tussen aanbieders en distribiteurs over de verdeling van de inkomsten.

Hoewel er wel al enkele kleinere deals gesloten zijn in Europa tussen mediabedrijven als Time Warner, Universal aan de ene kant en (Telecom) Providers als Deutsche Telekom, Fastweb en France Teleoom aan de andere kant, is het aanbod vaak nog te beperkt om voldoende kritische massa te genereren voor het (financiele) succes van Video On Demand, zo bleek tijdens de conferentie.

Een van de oorzaken voor de langdurige onderhandelingen is dat Telco's vaak al jaren lang miljarden hebben geinvesteerd in de technologie. Deze investeringen wil men natuurlijk op z'n minst terugverdienen, liefst met voldoende winst. Aan de andere kant staan de media bedrijven die al jaren te kampen hebben met teruglopende inkomsten door download-piraterij en in Video On Demand een nieuwe cashcow zien die een (groot) deel van dat omzetverlies zou moeten opvangen.

Hierdoor willen beide partijen tidens de onderhandelingen over de verdeling van revenues het ondeste uit de kan halen en dat is natuurlijk niet mogelijk.

Volgens Simon Kenny van Warner Bros. ligt de oplossing in het afsluiten van een raamovereenkomst tussen alle Telco's, Providers en Media Bedrijven waardoor de voorwaarden, maar ook de inkomsten per film cq. event voor iedereen nagenoeg gelijk zullen zijn.

Verder zijn wel alle partijen het er over eens dat men nu sneller moet handelen dan dat de muziekindustrie dat enkele jaren geleden gedaan heeft, met als gevolg dat Apple en iTunes momenteel de marktleider zijn in dat segment.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.