Nieuws
16 december 2015 - Ron Smeets

Verbod op de verkoop van HTC toestellen in Duitsland vanwege patent schending Vooralsnog geldt de gerechtelijke uitspraak alleen voor HTC's die via T-Mobile verkocht worden

Klanten van T-Mobile in Duitsland zullen over enkele weken geen HTC smartphone meer kunnen aanschaffen in de (online) winkels van de magenta provider. Een lokale rechtbank heeft namelijk geoordeeld dat de Taiwanese fabrikant in haar toestellen gebruik maakt van gepatenteerde spraak codering software waarvoor geen licentie overeenkomst afgesloten is met de eigenaar van het patent, Acacia Research Group. Apple, Samsung, Huawei en Amazon die dezelfde software gebruiken doen dat wel legaal.

Een bijzonder pijnlijke kwestie voor het al zo veel geplaagde HTC. OK, het feit dat het verkoopverbod voorlopig alleen nog geldt bij T-Mobile winkels betekent natuurlijk niet dat er helemaal geen HTC's meer in Duitsland te koop zullen zijn. Maar nu de rechter de eiser in het gelijk gesteld heeft zal het een kwestie van tijd zijn voordat die ook een verbod gaat eisen op de verkoop van HTC's via andere kanalen, en mogelijk ook in andere landen en markten.

HTC is, dat moge ook duidelijk zijn, niet blij met de uitspraak van de Duitse rechtbank en heeft al gezegd in beroep te zullen gaan. Tsja, dat is hun goed recht natuurlijk, maar ze zouden ook gewoon een licentie-overenkomst kunnen sluiten met de eigenaar van het patent, zoals bovengenoemde concurrenten van de Taiwanese fabrikant dat ook al gedaan hebben. Rechtszaken en juridische gevechten die doorgaans jaren duren is toch wel het minst goede alternatief, toch? HTC weet dat overigens als geen ander want de fabrikant was lange tijd verwikkeld in een patentstrijd met Apple. Uiteindelijk kozen beide partijen, heel slim, eieren voor hun geld en losten ze de problemen met een licentiedeal op.

Bron (login nodig), Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.