Entertainment
07 maart 2007 - Ron Smeets

Verbod op camphone burger journalistiek in Frankrijk

Het filmen en uitzenden van geweld door burgers is binnenkort strafbaar in Frankrijk.

De Franse overheid heeft onlangs een wet goedgekeurd waardoor het filmen en uitzenden van geweldadige acties en gebeurtenissen louter voorbehouden wordt aan de professionele journalisten.

Als de wet tot uitvoer komt betekent dat mogelijk het einde van het citizen journalism fenomeen in Frankrijk want iedereen die zich niet aan de regels houdt riskeert een gevangenisstraf.

Of de massa zich in deze tijden nog zo makkelijk opzij laat zetten is nog maar de vraag. Daarnaast werkt de Franse overheid ook nog aan een registratiesysteem voor onder andere Websites, Blogs en Telco's zodat zij zich ook kunnen laten registreren als officieel erkende nieuwsbron.

Rare jongens die Fransen. . .Gerelateerde links:
Camphone protest...
Politieagent laat camphone foto verwijderen
Richtlijnen voor camphone journalistiek
Met je camphone door Irak
Mobilereporters wil alledaagse camphone filmpjes
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.