Nieuws
31 augustus 2006 - Ron Smeets

Veel tweedehands GSM's nog vol informatie

Met meer dan 2 miljard toestellen die wereldwijd in omloop zijn is het natuurlijk niet gek dat er ook een levendige handel is in tweedehands modellen.

Maar, voordat je je oude mobieltje verkoopt maak je hem natuurlijk wel eerst schoon, en dan bedoel ik niet letterlijk: contact's, agenda, SMSjes en andere info deleten dus.

Het Amerikaanse Trust Digital kocht de afgelopen weken 10 verschillende gebruikte GSM's via eBay en hun bevindingen waren redelijk verontrustend. Ondanks dat de meeste tweedehands mobieltjes met een leeg geheugen verkocht worden blijkt het redelijk eenvoudig om de gedelete gegevens terug te halen. Hiervoor is online genoeg software te downloaden die over het algemeen vrijwel niets kost.

De 10 toestellen die door Trust Digital met diverse software voor de recovery van de data in mobieltjes onder handen genomen werden onthulden zaken als betaalgegevens van bedrijven, SMSjes tussen vreemdgangers, financiele documenten en zelfs medische gegevens. Kortom zo ongeveel alles wat aan data op de mobieltjes aanwezig was vlak voordat de vorige eigenaar ze 'schoon' maakte bleek terug te halen te zijn.

Een van de oorzaken hiervoor ligt in het feit dat het flash geheugen, dat in de meeste moderne mobieltjes gebruikt wordt, traag werkt als de data die er op staat zodanig gewist moet worden dat het vrijwel niet meer te recoveren is. Om dat probleem op te lossen hebben de meeste toestelmakers gekozen voor een alternatief dat de data alleen ontoegankelijk maakt, maar het geheugen niet volledig wist, totdat het weer met nieuwe gegevens overschreven wordt.

Toch hebben de meeste toestelmakers wel een toetsencombinatie of iets dergelijks ingebouwd waarmee de GSM of Smartphone wel helemaal gewist kan worden, maar daarmee wordt over het algemeen niet openlijk geadverteerd en is vaak zo ingewikkeld dat de meeste leken het niet zonder hulp af kunnen.

Voor nu rest er dus maar 1 ding als je zeker wilt weten dat de data van je mobieltje niet op straat komt te liggen als je 'm gaat verkopen. Overschrijf de bestaande date eerst met onzinnige en ongevoelige data en wis hem daarna.Gerelateerde links:
Gestolen GSM's naar Afrika
Gebruikte GSM voor 7000 Euro ?!
Gebruikte GSM's steeds populairder
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.