Nieuws
16 september 2014 - Ron Smeets

Veel Europese luchthavens nog niet WiFi vriendelijk

Dit is natuurlijk geen probleem waar je dagelijks mee te maken hebt, maar onderzoek van Skyscanner op de vijftig grootste luchthavens van Europa heeft uitgewezen dat net iets meer dan de helft (52%) van hen niet de WiFi toegang bieden die reizigers verwachten.

De ontevredenheid heeft zowel te maken met het aanbod en de snelheid van WiFi verbindingen als de hoge kosten die daarvoor vaak in rekening gebracht worden. Dat laatste, de kosten dus, is door de onderzoekers handig in een overzicht verzameld.

Daaruit blijkt ook dat Luchthavens die minder dan 1 uur gratis internet 'weggeven' doorgaans ook de hoogste tarieven rekenen voor de tijd die je daarna nog online wilt zijn, Berlijn Tegel, Düsseldorf (International) en Lissabon spannen wat dat betreft de kroon met 10 Euro (of meer) voor twee uurtjes iWiFi na de gratis periode van 30 minuten, die je in Berlijn Tegel overigens ook niet krijgt. Daar betaal je dus vanaf de eerste minuut!

Het moge duidelijk zijn dat bijna alle ondervraagden (96%) vindt dat WiFi op alle Luchthavens onbeperkt gratis zou moeten zijn, maar dat geldt ongetwijfeld ook daarbuiten, als je het zou vragen. Voor 33 procent van de internationale reizigers is de wifi-verbinding essentieel voor contact met familie en vrienden. Daarnaast is verveling tegengaan een veelgenoemde reden voor wifi-gebruik (dertig procent), net zoals het lezen en beantwoorden van e-mails (22 procent) en het checken van social media (tien procent).

Op zich is het aanbieden van gratis WiFi op Luchthavens voor een periode van 2 uur voor de meeste reizigers wel voldoende. Ik bedoel, wie zit er nu langer dan twee uur op een vliegveld? Alleen transfer passagiers met langere wachttijden voordat ze verder vliegen, of bij extreme vertragingen. Dat neemt niet weg dat Luchthavens die onbeperkt gratis WiFi aanbieden, waaronder Schiphol, Parijs (Orly en CdG), Frankfurt, Milaan (Linate en Malpensa), München, Praag en Wenen natuurlijk goed bezig zijn ;) Overigens kun je in Nederland naast Schiphol ook op Rotterdam Airport gratis, onbeperkt, WiFi gebruiken. In Eindhoven is het beperkt tot 1 uur, en daarna €6 voor elk volgend uur. In onderstaande lijst staan Rotterdam en Eindhoven niet vermeld.

Nog één opmerking over de lijst. Bij het kopje '1 uur gratis WiFi' staat dat de Luchthavens die daar onder vallen '2 uur' gratis internet aanbieden. Dat is een tikfoutje van de makers van deze lijst. Daar had dus '1 uur' moeten staan.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.