Nieuws
09 april 2014 - Bas Tervuren

Vaste telefonie Ziggo wordt steeds duurder

Eind januari werd bekend dat twee grote kabelexploitanten in Nederland gaan fuseren: Ziggo en UPC.  Moederbedrijf van UPC, Liberty Global, verklaarde daarbij dat er voor de consument op korte termijn slechts weinig zal veranderen. Klanten van UPC zouden wel de naam van de provider de komende tijd zien veranderen in Ziggo, maar grote veranderingen hoefde men niet te verwachten.

Volgens het Amerikaanse concern zou de fusie zou zelfs ten goede komen van de consument. Doordat KPN, nu marktleider in de markt van internet-, televisie- en telefoondiensten, een gelijkwaardige concurrent krijgt. De prijzen zouden kunnen dalen. Maar is dat wel zo?

Klanten van Ziggo ontvingen medio februari 2014 een brief van hun telefoon- en televisieprovider, dat vanaf 1 april bellen naar andere nummers 9 cent per minuut gaat kosten met een starttarief van 9 cent. Dit tarief geldt ook voor het bellen tussen Ziggo abonnees onderling. Niet enkel de tarieven voor vaste telefonie zijn gestegen, ook de alles-in-1 pakketten en (uitbreidbare) televisie pakketten zijn duurder geworden, waarvan het Televisie plus pakket de grootste stijger is met 17%.

Een overzicht van de tariefwijziging die Ziggo publiceerde op haar eigen website ziet er als volgt uit:

Wat klanten van Ziggo vooral tegen de borst stuit is dat deze prijsstijging eenzijdig is doorgevoerd, zonder overleg. De reacties van klanten, die ook via onderstaande link zijn in te zien liegen er niet om. Omgerekend zijn klanten van Ziggo die onderling bellen voor een telefoongesprek van 5 minuten ruim 5 keer zoveel kwijt, dan voorheen.

Waarom Ziggo de tarieven voor bellen naar vaste nummers in binnen- en buitenland heeft aangepast? Dat weet de provider natuurlijk alleen zelf, maar kijkend naar de tariefverlaging voor het bellen naar mobiele nummers (binnen Nederland) zou je de conclusie kunnen trekken dat Ziggo haar klanten de kant van Ziggo mobiel op wil duwen.

Bron: Ziggo Forum

Over de auteur: Bas Tervuren