Nieuws
22 september 2010 - Ron Smeets

Vanjoki over Android en in je broek plassen voor warmte

Anssi Vanjoki heeft in zijn tijd bij Nokia al vaker rare of opmerkelijke uitspraken gedaan. Maar een eventuele adoptie van Android door Nokia, als poging om de (technische en populariteits) problemen van de high-end smartphones van de Finse fabrikant op te lossen, vergelijken met Finse jongetjes die als ze het koud hebben in de broek plassen om warm te worden, dat is toch wel zijn gekste uitspraak ooit in dienst van Nokia.

De man die jarenlang te boek stond als de kroonprins van Olli-Pekka Kallasvuo om het roer bij Nokia over te nemen heeft twee weken geleden, vlak na het opstappen van Kallasvuo, echter zelf ook aangekondigd de Finse fabrikant te gaan verlaten.

Je hoeft geen bolleboos te zijn om te concluderen dat zijn vertrek ook niet geheel vrijwillig ontstaan is, los van het feit dat Vanjoki natuurlijk ook niet blij was om te zien dat niet hij maar een buitenstaander, Stephen Elop, het stokje van Kallasvuo ging overnemen. Bijzonder is dat Vanjoki tijdens zijn optreden op Nokia World strijdvaardiger oogde dan ooit. Met scherpe opmerkingen in de richting van de concurrentie en een enthousiaste presentatie van drie nieuwe toestellen had het er alle schijn van dat Vanjoki de fossielen van de Raad van Bestuur van Nokia nog even een poepje wil laten ruiken voordat ook hij afzwaait in Finland.

Natuurlijk zijn (en worden) de opmerkingen van Vanjoki over Android en Nokia een beetje uit hun verband getrokken. Ik begrijp ook wel dat Vanjoki daarmee toch vooral wilde zeggen dat een eventuele adoptie van Android als Smartphone OS door Nokia geen langetermijn oplossing zou zijn, maar of dat zo is waag ik te betwijfelen. Android heeft de afgelopen anderhalf jaar toch echt wel bezezen een solide, gebruiksvriendelijk en populair besturingssysteem te zijn. De grote fabrikanten zoals Samsung, HTC, Sony Ericsson en LG werken er allemaal mee, dus waarom zou het geen meerwaarde voor Nokia kunnen hebben?

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.