Nieuws
11 november 2014 - Ron Smeets

Vanaf 2015 komen de eerste echt buigbare smartphones en tablets van LG In 2017 kunnen we ze zelfs oprollen en helemaal dubbelvouwen

De LG G Flex van begin dit jaar was nog maar een probeersel als het gaat om buigbare smartphones. Het enige echt flexibele onderdeel in dat toestel was het OLED scherm. OK, je kon het toestel inderdaad helemaal plat drukken (buigen was niet echt het goede woord), maar dat kwam alleen maar omdat de plastic behuizing van nature al iets meegaf en LG voor de accu en andere 'stijve' onderdelen wat marge (extra lege ruimte er omheen) ingebouwd had.

Toch werkt de Display tak van de Koreaanse fabrikant volop aan echt buigbare producten die verder gaan dan de curved OLED TV's. Onlangs publiceerde LG Display een artikel over de voortgang van de ontwikkelingen van de flexibele P(lastic)-OLED schermen. Een van de eerste producten die een dergelijk scherm heeft is de LG G Watch R. Nu is die smartwatch niet buigbaar maar P-OLED heeft nog meer voordelen zoals energiezuinigheid en de nog geringere dikte.

In de publicatie van LG Display stond ook een afbeelding met een soort van tijdsplanning voor bepaalde andere buigbare producten die met de doorontwikkeling van P-OLED dichterbij komen. Sterker nog, als LG die planning gaat volgen dan kunnen we in 2015 al de eerste echt buigbare smartphones en tablets verwachten. 

Voor 2017, en verder, staan al de eerste volledig opvouwbare en oprolbare producten op deze planning. Nog geen smartphones, maar wel opvouwbare tablets, laptop's en oprolbare tablets en TV's. 

Op zich lijkt mij het idee van opvouwbare en oprolbare toestellen een prima ontwikkeling Al moet ik nog even zien hoe je met een oprolbare tablet gaat werken als je hem niet op een vlakke ondergrond legt. Ik neem althans niet aan dat het uitgerolde display ineens stijf wordt en twee 'sponningen' aan de zijkanten waarin het scherm zich kan uitrollen bieden geen stevigheid in het midden van het scherm als je er op drukt. Enfin, dat zijn uitdagingen waar de knappe koppen van LG Display zich ongetwijfeld de komende periode nog zullen buigen ;)

In het artikel van LG Display worden ook haarfijn de andere voordelen en toepassingen van P-OLED schermen beschreven,

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.