Nieuws
19 november 2009 - Ron Smeets

Vanaf 2012 geen Symbian OS meer op Nokia N-Series toestellen

Tijdens een Nokia N900 bloggersmeeting in Londen heeft Tanja Sauvola, een van de marketing medewerkers van Maemo, gezegd dat Nokia toch echt van plan is om vanaf 2012 in ieder geval geen N-Series toestellen meer op de markt te brengen met het Symbian OS.

Het gerucht dat Nokia Symbian zou vervangen door Maemo gaat al langer rond en sinds de release van de N900, Nokia's eerste N-Series smartphone die op het Maemo5 OS draait zijn die geluiden steeds sterker geworden.

Aanvankelijk werd zelfs verwacht dat Nokia Symbian helemaal de rug zou toekeren, maar dat lijkt, zolang de Finse fabrikant nog steeds (mede)eigenaar is, niet erg waarschijnlijk. Ik denk, zoals de situatie nu is, dan ook dat de kans groot is dat Nokia Symbian de komende tijd zal blijven inzetten in bijvoorbeeld de E-Series toestellen.

Overigens heeft Nokia zelf op haar blog alweer gereageerd op de uitspraken van de Maemo dame. De Finnen ontkennen (niet geheel onverwacht) de geruchten wederom en zeggen letterlijk ze geen details of informatie geven over toestellen, en de besturingssystemen die daarop gebruikt worden, die in 2012 op de markt zullen komen. Verder vullen ze hun statement aan door nogmaals uit te leggen dat Symbian en Maemo twee verschillende besturingssystemen zijn die voor verschillende producten bedoeld zijn. Symbian voor Smartphones en Maemo voor toestellen die qua functionaliteit en techniek het niveau van een desktop PC halen.

Nokia's verklaring: “While it is our policy not to disclose details of our product roadmap, we’d like to explicitly communicate that we remain firmly committed to Symbian as our smartphone platform of choice. Any speculation on what our 2012 roadmap, including operating systems and product branding, are completely premature.
As we have stated earlier, Nokia has multiple platforms to serve different purposes and address different markets. Symbian is more successful than ever in bringing smartphones to the masses. Maemo is our software of choice for devices based on technology that you’d typically find inside a desktop computer. It delivers a different user experience and enables us to widen the market we can address.”

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.