Nieuws
31 augustus 2013 - Nichal Joosse

Van der Laan (A'dam) wil smartphones op afstand uitzetten

Volgens AT5 wil burgemeester Van der Laan dat het mogelijk wordt om telefoons op afstand uit te schakelen. Amsterdam is erg populair onder Roemeense bendes, die de mobieltjes gelijk over de grens loodsen. De bekende 'Find My Phone'-apps hebben dan ook weinig zin. Van der Laan pleit er voor dat het mogelijk wordt om ze volledig uit te schakelen, zodat het ook geen zin meer heeft om ze te jatten. 

Minister Opstelten lijkt het met hem eens te zijn, aangezien hij bezig is met een wetsvoorstel dat volgend jaar in zou moeten gaan. Dit jaar zijn er maar liefst 4000 aangiftes bij de politie binnengekomen, met een gemiddelde van 17 per dag. Één van de meest gebruikte methodes is de 'kaart-methode'. Één van de twee dieven bedekt de telefoon met een mapje en houdt het slachtoffer aan de praat, terwijl zijn compagnon allang weg is met de smartphone.

Er kan veel gedaan worden om diefstal te voorkomen, maar niet altijd. Mijn smartphone is met Koninginnedag in Amsterdam ook ontvreemd door een zakkenroller, terwijl ik 'm de hele tijd veilig in mijn broekzak had. Maar niet veilig genoeg dus. De politie liet weten dat niet iedereen voorzichtig is met zijn of haar smartphone: 'Mensen maken het ook wel erg makkelijk. Ze leggen hem zo neer, je portomonnee met 600 euro leg je toch ook niet zo neer.' 

Over de auteur: Nichal Joosse