Nieuws
08 april 2005 - Ron Smeets

Vakbond tegen GSM masten

Diverse brandweerkorpsen in Amerika en Canada willen de kosten voor het onderhoud van hun kazernes drukken door lucratieve GSM masten op de daken te plaatsen. Dit voornemen zorgt echter voor nogal wat commotie. Nu is de IAFF, een internationale vakbond voor brandweerlieden, op zoek naar onderzoeken die aantonen dat blootstelling aan de straling van die masten schadelijk is voor de gezondheid van hun leden. Vrijwel alle (lokale) overheden gaan al jaren er van uit dat de straling afkomstig van mobiele zendmastens voor GSM, UMTS en Wifi niet schadelijk is voor de gezondheid. Onderzoeken die eenduidig het tegendeel beweren zijn er niet.

Gezien het feit dat brandweermensen sowieso al met een verhoogd gezondheidsrisico te maken hebben bij het uitvoeren van hun reguliere taken wil de vakbond onder geen beding toestaan dat deze risico's met de komst van GSM masten nog groter worden. Om hun eis kracht bij te kunnen zetten is de IAFF nu dus op zoek naar wetenschappelijke steun.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.