Nieuws
06 januari 2007 - Chris Bannink

USB-connector wordt micro

Standaardisatie van aansluitingen kunnen we alleen maar verwelkomen. De gewone USB stekkers zijn inmiddels niet meer weg te denken. De mini USB zit nu ook al op vrijwel alle Windows Mobile-apparaten. En sinds donderdag 4 januari is de micro USB als nieuwe standaard goedgekeurd.

Een van de voordelen van Windows Mobile-apparaten is dat je ze bijna allemaal met mini-USB kunt opladen. Zelfs Nokia vervangt haar Pop-Port door een mini USB.

Het USB Implementers Forum (USB-IF) kondigde gisteren in een persbericht de micro-USB-specificatie aan. De kleinere aansluiting was nodig, omdat toestellen steeds kleiner worden. Een USB-aansluiting meet nu 8 x 4 mm en om de poort goed te kunnen inbouwen hebben fabrikanten een opening van zo'n 9 x 5 mm nodig. Bij extreem platte telefoons neemt zo'n connector teveel ruimte in beslag. De micro-USB-aansluiting gaat er bovendien wat eleganter uitzien.

De micro-USB-specificatie ondersteunt ook USB On-The-GO, zodat draagbare apparaten rechtstreeks met elkaar kunnen communiceren, zonder tussenkomst van een pc. Om het nog iets ingewikkelder te maken zijn er meerdere definities gemaakt: micro-B aansluitingen voor standaard-apparaten, micro-AB aansluitingen voor On-The-Go-apparaten, micro-A en Micro-B stekkers. De micro-USB-stekkers krijgen een roestvrij stalen omhulsel, die meer dan 10.000 'insteekcycli' meegaat.

In het persbericht wordt Jouko Junkkari, directeur van het Nokia Technology Platform ook geciteerd: "Nokia streeft altijd naar een goede gebruikerservaring. Micro-USB biedt innovatief design en een flexibel platform dat onze technische teams gemakkelijk kunnen gebruiken als ze bezig zijn met nieuwe productontwerpen". Oftewel: Nokia stapt waarschijnlijk meteen over van Pop-Port naar micro-USB.persberichtGerelateerde links:
Volkswagen, nu met USB
Draadloze USB Hub en Dongle
USB versie van Windows XP Embedded
Accusharing via USB
Iedere harddisk via USB
GSM met USB-aansluiting
Een échte USB stick
Blue light USB fondueset
Je eigen USB paaldanseres
Mini USB multi-format cardreader
Sony USB stick van 4Gig voor 8 Euro!
USB Buetooth stick voor mobiel VoIP
De Skype Stick
Micro card reader voor microSD kaarten
Mini USB multi-format cardreader
Over de auteur: Chris Bannink