Nieuws
19 november 2018 - Luc Meijs

USB-C: orde in de chaos! De nieuwe standaard

Het is nog niet zo lang geleden dat voor het opladen van je smartphone specifieke merk- en typegebonden opladers en kabels nodig waren. Vooral bij de kabels en met name bij de connectoren was de verscheidenheid groot. Een en ander heeft er destijds toe geleid dat bij de aanschaf van een nieuw toestel ook steeds een nieuwe oplader en laadsnoer nodig waren. Om te voorkomen dat prima werkende opladers en kabels toch weggegooid werden heeft de EU samen met de smartphonefabrikanten afgesproken om de micro Universal Serial Bus variant als standaard te gaan gebruiken. Dit is een hele vooruitgang gebleken. Toch is er voor het aansluiten van een smartphone op een pc nog steeds een verloopkabel of verloopstekker nodig. Met de introductie van USB-C gaat dit in de toekomst tot de verleden tijd horen. Het gaat namelijk de standaard aansluiting worden voor zowel voor stationaire computerapparatuur als voor mobiele apparatuur zoals tablets en smartphones. Dat zelfs het altijd zo eigenwijze Apple ook overstag is gegaan zegt al iets over het potentieel. Een mooi vooruitzicht dat in de toekomst alle apparatuur met dezelfde kabels met elkaar verbonden kunnen worden. Orde in de chaos.
 
Waarom USB-C zo aantrekkelijk is
 
Deze connectorstandaard is aantrekkelijk omdat de connectoren compact genoeg zijn om ook in mobiele apparatuur toe te passen en toch zoveel meer potentie bieden qua snelheid en vermogensoverdracht dan de huidige varianten. Hierdoor is het toepasbaar in het hele digitale genre. Wat niet iedereen weet: het inmiddels welbekende HDMI voor beeld- en geluidsoverdracht zal ook vervangen gaan worden door USB-C. Met USB-C is het mogelijk om snelheden te halen van maar liefst 10Gbit/s, wat zo’n 20 keer zo snel is als met micro. Tevens kan USB-C hogere elektrische vermogens aan, tot 100W, waardoor door middel van een USB-C kabel zowel gegevens als voeding aan een computermonitor geleverd kunnen worden. Dit scheelt alweer een verbinding. Voor smartphones betekent het dat de oplaadtijd minder zal worden, er kan immers in hetzelfde tijdsbestek meer elektrische energie overgebracht worden. De beperkende factor bij de laadsnelheid komt zodoende enkel nog bij de accu te liggen.
 
Handige accessoires
 
Hoewel nog relatief nieuw zijn er al een heleboel handige accessoires voor USB-C te koop. Heel functioneel zijn bijvoorbeeld de stofkapjes die de connectoren beschermen tegen indringing van vuiligheid. Wat te denken van de autoladers die het mogelijk maken tijdens een autorit je smartphone op te laden? Een SD of micro SD kaart met foto’s uitlezen? Geen probleem met een USB-C kaartlezer. Ben je bang dat je je kabel kapot trekt als je even vergeet dat die aan je smartphone gekoppeld zit. Ga dan een USB-C kabel kopen met magnetische connector. Bij teveel kracht op het snoer blijft één deel van de connector gewoon in het apparaat, terwijl het andere deel aan de kabel zit. Voor mensen die altijd verbonden willen blijven zijn er de powerbanks met USB-C aansluiting. Veel van deze powerbanks zijn tevens uitgerust met andere aansluitingen; ideaal als je ook je oudere smartphone ermee wilt opladen. Er zijn talloze verloopkabels en verloopstukken verkrijgbaar. Hier nog een aantal standaarden die met een dergelijk verloop aangesloten kunnen worden: serieel, RJ45, DisplayPort, DVI, VGA, Jack, SATA, TTL, RS232, etc.
 
Oud en nieuw gaan prima samen
 
Het is altijd zo dat er bij de introductie van een nieuwe standaard een bepaalde overgangstijd is, waarbij zowel de nieuwe als ook bestaande standaarden naast elkaar gebruikt worden. Om ervoor te zorgen dat je niet per direct alle apparatuur moet vervangen zijn er handige hulpmiddeltjes verkrijgbaar. Denk hierbij aan adapters en kabels van USB-C naar A, van USB-C naar Lightning of naar HDMI, voor bijna elke andere standaard is wel een verloopstuk of verloopkabel te krijgen. Hoewel het toepassen van deze producten ervoor zorgt dat je nog niet gebruik kunt maken van bijvoorbeeld de hogere snelheden, kun je je bestaande apparatuur wel gewoon blijven gebruiken zolang deze goed functioneert. Ook als USB-C helemaal ingeburgerd is zullen er andere standaarden blijven voor specifieke toepassingen. Ook hiervoor zijn reeds nu vele artikelen verkrijgbaar die het mogelijk maken een connectie tussen de verschillende toestellen te realiseren.