Nieuws
08 augustus 2014 - Bas Tervuren

Upload snelheden mobiel internet gaan ook omhoog

Internet providers van zowel vaste als mobiele abonnementen pronken doorgaans vooral met de hoge download snelheden. Dat is leuk, maar tegenwoordig zijn we dagelijks vrijwel even vaak bezig met foto's en andere content het wereldwijde web op te sturen als dat we downloaden. Upload snelheden worden dus steeds belangrijker.

Onlangs kondigden T-Mobile en UPC aan dat ze de upload snelheden van hun (mobiele) internet abonnementen gaan verhogen. In beide gevallen betreft het verbeteringen waar de klant niet extra voor hoeft te betalen.

UPC gaf aan dat ze heel juli de tijd zal nemen om de uploadsnelheden voor haar klanten te verhogen. De internetpakketten van UPC werden al gekenmerkt door hoge downloadsnelheden van 50 Mbps, 100 Mbps en 200 Mbps.

De uploadsnelheden worden:
- Bij 50 Mb download gaat de uploadsnelheid van 2,5 Mbps naar 5 Mbps
- Bij 100 Mb download gaat de uploadsnelheid van 6  Mbps naar 12 Mbps
- Bij 290 Mb download gaat de uploadsnelheid van 10 Mbps naar 20 Mbps

UPC, recent overgenomen door Ziggo, geeft aan zich nog altijd te richten op verbeteringen van het netwerk om haar klanten een optimale ervaring te bieden. Zo kunnen klanten terecht op 500.000 WifiSpots in heel Nederland voor gratis draadloos internet.

Kort geleden maakte T-Mobile bekend dat zij de mobiele internet snelheden voor klanten zou gaan verhogen. Volgens Joeri Gonlag, woordvoerder van internet en telefonie vergelijker Goedkooste-internet.com, is dat een "trend die zich in de gehele branche voltrekt. Klanten stellen steeds hogere eisen aan het dataverbruik en de daarmee gepaard gaande snelheden. Voor de aanbieders is het een manier om hun productleiderschap strategie te etaleren." In de vergelijker wordt het productaanbod van de providers iedere dag geüpdate en zijn de snelheden van de verschillende aanbieders goed te vergelijken.

De investering in de techniek leidt voor klanten nu nog niet tot hogere kosten, maar ondernemingen met een winstoogmerk als UPC, Ziggo en KPN zullen dit vroeg of laat altijd willen terugverdienen. De aandeelhouders moeten immers ook tevreden worden gesteld.

Nog hogere snelheiden?
Wie denkt dat deze snelheidsverhoging de laatste is heeft het hoogstwaarschijnlijk mis. Op de website van UPC  geven ze aan dat ze werken aan de nieuwe standaard genaamd DOCSIS 3.1 (Data Over Cable Service Interface Specification. Hiermee acht UPC het haalbaar om binnen een aantal jaar zelfs downloadsnelheden van 10 GBps en 2,5 Gbps upload te realiseren. En ook bij de mobiele providers zie je dat ze volop bezig zijn met plannen om nog hogere internet snelheden aan te bieden. KPN liet onlangs weten dat ze weer een nieuwe 4G technologie in gebruik genomen hebben waarbij mobiele datasnelheden gehaald kunnen worden van 200+ Mbps download en 50 Mbps upload. De vraag is alleen of dit dan nog wel kosteloos wordt verhoogd. Het antwoord laat zich raden.

Over de auteur: Bas Tervuren