Nieuws
20 maart 2012 - Marc Wielaert

Update Nokia Rijden beschikbaar: offline navigatie vanaf nu!

Er is lang naar uitgekeken, maar zoals beloofd heeft Nokia nog dit eerste kwartaal Nokia Drive 2.0 beschikbaar gesteld in de Windows Marketplace. Dat is ruim voor de vakantie en dat is goed nieuws, omdat je met Drive 2.0 ook offline kunt navigeren. Uiteraard moet je de buitenlandse kaarten wel eerst installeren, en dat gaat vlot via WiFi. En voor wie het nog gemist mocht hebben: die kaarten zijn volledig gratis. 

Anders dan bij algemene software updates kan je de update van deze app vrij makkelijk "forceren". Als je de update niet in de Marketplace aangekondigd ziet, kan je in de Marketplace naar Nokia Drive gaan. Vermoedelijk zie je daar - zoals ik net - al de optie "bijwerken". Zoniet: kies dan voor "delen", en druk vervolgens op de "terug"-toets. Als het goed is verschijnt de mogelijkheid de update te installeren snel daarna.

Vrijwel direct na installatie werd ik nog verrast door een update van Nokia Kaarten. In die kaarten zit "live traffic", zodat je via Nokia Maps kunt zien of de route die je rijden wilt niet al te druk is. Nokia Kaarten biedt overigens nog geen "turn by turn" gesproken navigatie. Een integratie met Nokia Rijden lijkt voor de hand te liggen, maar dat is dan weer iets voor een volgende update, en uiteraard kan die service niet offline beschikbaar komen. 

Ik heb Nokia rijden getest met de Lumia 800 in vliegtuigstand, en de optie om offline te navigeren werkt nu vlekkeloos. Als gezegd: een grote uitkomst met name in het buitenland! Het aanbod van Nokia Kaarten is enorm, wereldwijd, tot gedetailleerde kaarten van internationale steden, Franse departementen en Duitse deelstaten.

Nog altijd biedt een systeem als TomTom nog de mogelijkheid om alternatieve routes te kiezen of "via" een andere locatie te reizen, maar voor een volledig gratis - en nu dus ook offline te gebruiken - navigatie is het de moeite méér dan waard en zeker een "unique selling point" van Nokia's Lumia reeks: ook te installeren op de goedkoopste versies ervan. 

Update: ik word er nog op gewezen dat Nokia Rijden én Kaarten niet uitsluitend voor de Lumia serie is, maar ook voor de Nokia toestellen die draaien op Nokia Belle (zoals de C6, C7, E6, E7 en N8). Het komt dus - zoals hieronder gevraagd - niet op de eerdere series zoals Symbian S60. 

Over de auteur: Marc Wielaert