Nieuws
28 maart 2012 - Marc Wielaert

Update Lumia 800 officieel beschikbaar

Het tempo waarin Nokia eigen apps en updates lanceert grenst aan het onwaarschijnlijke. Het bedrijf heeft vanavond bekend gemaakt dat de update om de standby-tijd van de Lumia 800 te verbeteren, officieel beschikbaar is. Eerder meldde ik een "workaround" om deze versie op je toestel te flashen, maar nu kan je hem ieder moment automatisch op het toestel verwachten.

De standby-tijd van de Lumia 800 is trouwens niet noodzakelijkerwijs veel slechter dan die van andere smartphones: vrijwel iedere smartphone moet elke nacht aan de lader. Bij elke Android telefoon zet ik "automatisch synchroniseren" standaard uit, om te vermijden dat het toestel het einde van de dag niet haalt - en met de accu van de iPhone 4 hier is het al niet veel beter gesteld.

Bovendien is de mate waarin de accu van je toestel het volhoudt sterk afhankelijk van de netwerkdekking (thuis en op je werk) van je operator. Met name dat laatste maakt het vrijwel onmogelijk om er in zijn algemeenheid iets over te concluderen: er spelen teveel verschillende factoren een rol, heb ik na het wisselen van simkaart in de Lumia 800 vastgesteld.

Misschien dat de gebruiker van Nokia uit de Symbian tijd nog gewend is dat toestellen probleemloos dagenlang standby zijn. In ieder geval is de druk op de Finnen groot om het probleem te verhelpen en daar zijn ze zich zeer van bewust, gezien de net aangekondigde update. In Nokia's Newsroom vind je een blog met een uitgebreide toelichting over deze update. Daar staat ook nog vermeld dat ook de geluidskwaliteit (de bas) verbeterd is, voor een betere spraakkwaliteit en "Nokia Music-ervaring". Verder lichten de soft-keys op bij iedere keuze van helderheidsniveau.

Daar kan ik wat het verbeteren van de standby-tijd nog aan toevoegen dat het helpt om bij "Instellingen" de beide opties bij "mijn telefoon zoeken" uit te vinken. Dit staat overigens de functionaliteit ervan niet in de weg. En wie van tevoren al weet dat het stopcontact veel langer buiten bereik is, kan er nog voor kiezen om beide opties bij "batterijbesparing" juist aan te vinken. Je telefoon zal dan niet meer continu bijvoorbeeld de mail checken, maar het scheelt je letterlijk vele uren in standby tijd - ook na deze update.

Update: wat dit laatste betreft blijkt een app als Whatsapp de nieuwe berichten pas binnen te halen als je de app zelf opent. Dat zal voor veel gebruikers dus geen optie zijn. Het is echter geen beletsel voor het ontvangen van SMS berichten. 

Over de auteur: Marc Wielaert