Nieuws
29 september 2007 - Ron Smeets

Unlocked iPhones moeten update 1.1.1 links laten liggen!

Dat is ruim een dag nadat de nieuwste firmware versie van de iPhone uitgerold werd zo'n beetje het enige advies waarvan met zekerheid gezegd kan worden dat een unlocked iPhone blijft werken.

Er zijn inmiddels legio voorbeelden van unlocked iPhones die voor het unlock proces gebruik gemaakt hebben van iPhoneSimFree of anySIM die na de 1.1.1 firmware update niet de melding geven dat er geen juiste SIM kaart gebruikt wordt en het dus niet meer doen.

Het zelfde geldt eigenlijk ook voor diegenen die hun iPhone ge-unlocked hebben met behulp van de Super- of TurboSIM methode. Ook die gebruikers wordt afgeraden het toestel te updaten.

Wat nog veel erger is, is het feit dat de Jailbreak software die onder andere gebruikt wordt om de iPhone te activeren zonder dat er een AT&T SIMkaart aan te pas komt ook niet meer werkt. En dat is toch de eerste stap die je zult moeten ondernemen om überhaupt weer te kunnen gaan denken aan heet unlocken van je iPhone.

In sommige gevallen werkt na een update zelfs de originele, AT&T SIM niet meer en is het toestel helemaal onbruikbaar. Naar de winkel gaan om het toestel te laten 'repareren' (in de oude staat brengen, met unlock) is alleen succesvol als de betreffende Apple- of AT&T store een oogje dichtknijpt en de policy dat toestellen waar 'mee genknoeid is' geen garantie meer hebben. Bovendien heb je er als iPhone eigenaar in het buitenland zowiezo weinig aan.

Nu hoor ik natuurlijk menigeen denken dat het slechts een kwestie van tijd zal zijn voordat de diverse producenten van iPhone unlock tools hun software / methode ook weer up to date gebracht hebben zodat ook versie 1.1.1 van de firmware weer te kraken is.

Nou, zo zeker zijn sommigen daar nog niet van. Bij TUAW wordt zelfs beweerd dat de Jailbreak software misschien helemaal niet meer aan de praat te krijgen zal zijn omdat de beveiliging in de nieuwste iPhone firmware nagenoeg niet te kraken is.

Natuurlijk zal uiteindelijk alles wel weer te kraken zijn, maar in de tussentijd kun je hier in het buitenland je iPhone dus niet meer gebruiken, ook niet als iPod of via WiFi.

Conclusie: Heb je een unlocked iPhone met firmware 1.0.2, laat dat dan voorlopig even zo en ga hem zeker NIET updaten!

Ow, de tabel hierboven geeft een goed beeld van de voor- en nadelen van firmware 1.0.2 versus 1.1.1 en spreekt voor zich.

Via: Engadget Mobile.Gerelateerde links:
iPhone update 1.1.1 'sloopt' unlock én Jailbreak software
Apple nuanceert waarschuwing voor unlocked iPhones
iPhoneSimFree software getest: het werkt
iPhone hardware unlock poging eindigt met een 'BANG'
Unlocked iPhone na update weer gelocked
Nog een software unlocktool voor de iPhone
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.