Nieuws
05 december 2007 - Ron Smeets

Unlocked iPhone weer uit de Duitse schappen

T-Mobile heeft er na de gewonnen rechtszaak die Vodafone tegen de Duitse Telco aangespannen had over de iPhone deal geen gras over laten groeien en de verkoop van unlocked iPhones onmiddellijk gestaakt.

Daar kwam ik vanavond achter toen ik bij een T-Punkt hier vlak over de grens in Aken nog snel even een iPhone zonder abonnement wilde kopen. De vriendelijke juffrouw in de winkel wist mij te vertellen dat het toestel sinds gisteren (enkele uren na de uitspraak, red.) niet meer zonder abonnement verkocht wordt.

Mmmh, da's op zich jammer want nu moet ik dus eventjes naar Frankrijk racen om een, officieel simlock vrije (en die dus probleemloos te upgraden is qua firmware) iPhone op te halen. Voor mij ook maar een kleine twee uur rijden ;-)

Overigens kleven er aan het kopen van een 'iPhone Déblocqué' ook nog enkele haken en ogen. Volgens diverse Belgische bronnen is de procedure door Apple en France Telecom (Orange) zo opgezet dat het voor buitenlandse klanten relatief lastig is om eventjes de grens over te wippen en voor 749 Euro een iPhone te kopen.

Er gaan verschillende verhalen rond over hoe het nu precies geregeld is, maar in grote lijnen komt het ongeveer hier op neer: Het unlock-proces duurt ongeveer een week. Op het moment dat je een iPhone koopt zonder abonnement betaal je 649 Euro voor het toestel plus 100 Euro voor het unlocken. Voor dat geld krijg je ook iets van een prepay-beltegoed, maar daar heb je als buitenlander weinig aan.

De winkel registreert vervolgens het IMEI nummer van de betreffende iPhone bij Apple en die sturen binnen 7 dagen een brief naar de nieuwe eigenaar met daarin een activeringscode voor het toestel. Maar nu komt het: Apple stuurt een brief, op papier dus, en doet dat alleen naar Franse adressen. En die hebben de meeste buitenlandse kopers natuurlijk niet. Er zijn wel al verhalen bekend van winkels die aanbieden om de brief naar het adres van de winkel te laten sturen, maar ook dan zul je nog een keertje terug moeten.

Kortom, voordat ik naar Metz of Charleville rij ga ik dat eerst nog even wat verder uitpluizen ;-)Gerelateerde links:
Ongeveer 1000 kopers in de rij voor de Franse iPhone
iPhone nu ook officieel voor Frankrijk
Franse simlock vrije iPhone goedkoper dan Duitse?
Franse iPhone toch naar Orange
Ulocked iPhone kost €749 in Frankrijk
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.