Nieuws
04 november 2005 - Ron Smeets

Universiteit volgt online gedrag WiFi gebruikers

Afgelopen week heeft de Technische Universtiteit van Boston (MIT) de laatste blinde plekken in het WiFi netwerk op de campus, in totaal een slordige 850.000m2, ingevuld.

Daarmee is MIT in een klap 's werelds grootste HotSpot. De enorme dichtheid aan knappe koppen op MIT hebben echter voor nog een primeur gezorgd.

Het WiFi netwerk is voorzien van een monitoring systeem waardoor iedere gebruiker op elk moment van de dag kan 'zien' hoeveel studenten of medewerkers ingelogd zijn en op welke lokatie ze zich bevinden. Studenten die hun NAW-gegevens publiceren kunnen zelfs met naam en toenaam getraceerd worden.

De MIT techneuten hebben hiervoor een 'digitale kaart' ontwikkeld die 24 uur per dag alle devices volgt waarmee op het WiFi netwerk ingelogd wordt, ongeacht of dit nu een Laptop, PDA of GSM is. De kaart is zo gedetailleerd dat men tot op de kamer nauwkeurig kan bepalen hoeveel, en eventueel dus ook wie, ingelogd zijn op een van de 2800 WiFi access-points.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.