Nieuws
08 juni 2006 - Ron Smeets

UMTS straling niet gevaarlijk voor de gezondheid

Dat is (de zoveelste) gesponsorde conclusie van een onderzoek over de al dan niet schadelijke gevolgen van electromagnetische straling, in dit geval van UMTS zendmasten.

Dit Zwitserse onderzoek is betaald door de Nederlandse en Zwitserse overheid en had als doel de onrust weg te nemen omtrent de geruchten dat UMTS straling een stuk schadelijker zou zijn dan gewone GSM straling. Direct gevolg van die geruchten was het feit dat veel gemeenten de vergunningen voor het plaatsen van UMTS masten door de diverse Telco’s een stuk kritischer gingen bekijken en ze in sommige gevallen zelfs afwezen.

Daardoor konden de Telco’s hun duur betaalde UMTS licenties dus niet ten volle benutten en exploiteren en klaagden zij weer bij de regering, die hen deze licenties verkocht had. Die regering besloot vervolgens om een ‘onafhankelijk’ onderzoek te laten uitvoeren met bovengenoemd resultaat. Begint het jullie al te dagen?!?

Oh ja, ik ben niet voor of tegen UMTS (masten), maar wil alleen maar even kwijt dat we aan dit soort onderzoeken weinig of geen waarde moeten hechten. Dat geldt natuurlijk ook voor de onderzoeken die het tegenovergestelde concluderen, maar ook daarover heb ik al vaker geblogd.Gerelateerde links:
Nog een stralingsonderzoek zonder echte conclusie
Straling van GSM-Masten verwaarloosbaar
Gezondheidsraad: 'Mobiele straling ongevaarlijk'
Vakbond tegen GSM masten
Hoeveel straling krijg ik 'binnen' ?
Mobieltjes en GSM masten toch slecht voor je
UMTS-antennes slecht voor de gezondheid?
Overheid wil duidelijkheid over UMTS straling

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.