Nieuws
05 september 2008 - Ron Smeets

UMTS groeit sneller in de VS

Al jaren loopt de VS op mobiel gebied achter op Europa. Dat geldt vooral (en nog steeds) voor de lancering van nieuwe toestellen die doorgaans in Europa enkele maanden eerder op de markt komen dan aan de andere kant van de plas.

Maar ook voor wat betreft de netwerkdekking lopen de Amerikanen achter ons aan. Dat komt deels door het feit dat ze daar verschillende netwerk standaarden hanteren (CDMA en GSM) en deels door de geografische indeling van het land (de bevolking woont verspreid over een veel groter gebied en dus zijn er veel meer masten nodig).

Uit een onderzoek van comScore is echter gebleken dat de groei van UMTS gebruikers in de VS juist sneller gaat dan hier in Europa. Daarbij moet wel aangetekend worden dat ze de Amerikaanse cijfers naast die van de vijf grootste Europese landen (Duitsland, Spanje, Frankrijk, Italië en de UK) gelegd hebben. De gegevens uit Scandinavië en andere landen waar UMTS en HSDPA snel groeien zoals bij ons in Nederland zijn hier dus niet in meegerekend.

Daarom heeft het weinig zin om naar de absolute getallen te kijken. Zo telden de vijf Europese landen uit het onderzoek in Juni 63.437.000 3G abonnees terwijl dat aantal in de VS op 64.207.000 uit kwam. Dat klinkt goed, maar als je alle Europese landen meetelt dan ligt de VS zeker nog achter op ons. Bovendien is ook dat een kromme vergelijking omdat de inwoneraantallen van de VS en Europa niet overeenkomen.

Daarom zeggen de groeipercentages beduidend meer over het succes van 3G netwerken. Daaruit valt op te maken dat het aantal UMTS abonnees in de VS de afgelopen 12 maanden (tussen Juni 2007 en Juni 2008) met ruim 80% gegroeid is terwijl die groei in Europa op 46.6% is 'blijven steken'.

Wel zijn er behoorlijke verschillen te zien tussen de vijf grote Europese landen onderling. Zo lag de groei in Spanje op 75.4% terwijl de 3G providers in Italië het moesten doen met een groei van 'slechts' 24.5%.Gerelateerde links:
Nu meer dan 50 miljoen 3G abonnees
Bijna 100 miljoen UMTS gebruikers wereldwijd
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.