Nieuws
30 juli 2007 - Danijel Dercksen

UMTS-controle pas na verkoop Orange

De vereisten voor dekking met umts zijn vóór de veiling van frequenties in juli 2000 bepaald. In Nederland wonnen de operators KPN, Libertel (Vodafone nu), Dutchtone (Orange), Telfort en Ben (T-Mobile) vergunningen voor umts, waarbij ze samen omgerekend 2,7 miljard euro betaalden.

EZ stelt echter de controle op verplichte umts-dekking uit. Daarmee ontspringt Orange wellicht een mogelijke veroordeling. Pas in september 2007, zegt de woordvoerder van Economische Zaken, gaat het Agentschap Telecom onderzoeken of de umts-licentiehouders voldoen aan de vereisten van hun licenties die per 1 januari 2007 golden. Er was volgens EZ de nodige voorbereidingstijd nodig met onder meer TNO om de meetmethodes te valideren.

Orange heeft zelf in 2006 aangegeven dat ze niet aan de wettelijke verplichting (van ongeveer 70 procent van de bevolking) zou kunnen voldoen. Geluiden in de markt spreken van een gebrek aan dekking. De umts-investering is voor Orange gezien haar marktaandeel - zeker in de zakelijke markt met laptops voor umts - relatief de zwaarste inspanning. Met een marktaandeel van zo'n 10 procent wegen de kosten zwaar, een reden te meer om af te zien van een zelfstandige umts-ontwikkeling of voor verkoop van het bedrijf.

Op vragen zegt het bedrijf: "Orange heeft haar netwerk volgens de licentieverplichtingen uitgerold in het hele land, dat is dus meer dan de Randstad."

Maar in een interne publicatie zei de directeur van Orange Nederland, Yves Gauthier, eind mei 2007: "We onderzoeken de mogelijkheid om het 3G netwerk te delen...In gebieden waar de dekking gering is zullen we het moeten delen met een andere operator."

Orange ontkent nu dat dit een actueel voornemen is: "Alle operators moeten eerst een eigen netwerk hebben dat voldoende dekkend is volgens de licentievoorwaarden. Het delen van netwerken is dus niet opportuun om de verplichte dekking te halen, maar kan wel de kwaliteit van de dekking verder verhogen. Eventuele gesprekken met andere operators hierover staan nu in de ijskast in verband met het verkoopproces van Orange Nederland."Gerelateerde links:
Overheid wil duidelijkheid over UMTS straling
Dekking UMTS in gevaar
Spijkenisse houdt UMTS antennes KPN tegen
KPN gaat concurrentie aan
Nu meer dan 50 miljoen 3G abonnees
Bijna 100 miljoen UMTS gebruikers wereldwijd
Over de auteur: Danijel Dercksen