Nieuws
08 maart 2006 - Ron Smeets

UMPC prototype laat nog genoeg te wensen over

Gisteren heeft Intel haar visie op het concept van de UMPC (ultra mobile portable computer) aan de Amerikaanse media getoond in de de vorm van een prototype.

Volgens CNET, die de kans kregen om even met deze 'Origami-like' mini-tablet PC te 'spelen, laat het prototype nog genoeg te wensen over. Zo gaat de accu ervan slechts 15 minuten mee en heeft ie nog geen (uitklapbaar) toetsenbord.

Intel showde wel nog enkele andere werkende prototypes, onder andere met een kleiner display en ingebouwd keyboard dat tevoorschijn komt als je het display een kwart slag draait.

De eerste versie van de UMPC die binnen enkele weken te voor nog geen 1000 dollar koop zal zijn heeft een 7inch (18cm) display en zal, vollegdig opgeladen, ongeveer 3 uur zonder op te laden kunnen functioneren. Als OS kan zowel voor Windows XP als Linux gekozen worden wat volgens Intel een belangrijk voordeel zal zijn ten opzichte van Microsoft's Origami die natuurlijk alleen met Windows overweg zal kunnen.

CNET is er dus blijkbaar van overtuigd dat de Origami die morgen het daglicht zal zien ook een portable PC zal zijn.

Volgend jaar hoopt intel modellen te kunnen introduceren met 'all-day' accu's, kleinere displays en een prijskaartje dat onder de 500 dollar zal liggen.Gerelateerde links:
Origami onthulling tijdens de CeBIT
Ultra Portable Lifestyle PC van Microsoft
Nokia's internet tablet
Gates' visie op de mobiele toekomst
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.