Accessoires
01 december 2008 - Ron Smeets

Ultrakleine Bluetooth stereo headset

Tijdens mijn bezoekje aan het Sony Ericsson bolwerk in Lund van twee maanden geleden werden we onder andere getracteerd op een bluetooth headset die op dat moment zeker nog niet in de winkels lag en als het goed is over enkele weken hier in Nederland verkrijgbaar zal zijn.

Het meest opvallende kenmerk aan de HBH-IS800 is ongetwijfeld de geringe afmeting van deze in-ear stereo Bluetooth headset. De twee oordopjes en de verbindinsdraad waarin de microfoon verwerkt is zijn zo compact dat je je afvraagt waar ze de accu en de Bluetooth zender/ontvanger verstopt hebben.

Welnu die zitten dus in de oordopjes. Rechts de accu en links de zender/ontvanger. Daarbij ben ik even ervan uitgegaan dat links de kant is waar ook de microfoon zit (op zo'n vijf centimeter van het oortje).

Ondanks de bescheiden afmetingen van de accu zijn de standby- en spreektijd van de HBH-IS800 indrukwekkend te noemen. In de twee maanden die ik hem nu getest heb ik 'm gemiddeld 1 a 2 keer per week moeten opladen, afhankelijk van het gebruik. Om hem op te laden moet je wel een beetje voorzichtig omgaan met openen van het beschermkapje (het hulsje aan de achterzijde van het rechter-oortje waarop ook het groene Sony Ericsson logo te zien is. Dat hulsje is redelijk kwetsbaar en via twee dunne (elastiek achtige) rubberen 'draadjes' met het oortje zelf verbonden en kan dus er vanaf breken als je hem te ruw opent.

SE-HBH-IS800-AccuhulsBij het openen en sluiten van het hulsje dat over de aansluiting van de oplader zit is enige voorzichtigheid geboden.

De stand-by tijd van maximaal 270 uur die door Sony Ericsson genoemd wordt haal je natuurlijk niet want behalve bellen nodigt deze stereo bluetooth headset natuurlijk ook uit tot het luisteren van muziek via je mobieltje.

SE-HBH-IS800-OpladenDe standaard Sony Ericsson adapter die je nodig hebt om de headset van stroom te voorzien tijdens het opladen van de accu is groter dan het oortje van de headset zelf.

De geluidskwaliteit van de headset is bijzonder goed. Dit komt zeker ook door het feit dat de HBH-IS800 een zogenaamde in-ear headset is. Omdat hij geen 'oortjes' heeft en je hem dus in je oor moet steken is het wel van belang dat je de juiste 'dopjes' gebruikt. Standaard worden er, zoals bij de meeste andere in-ear headsets, drie maten dopjes bijgeleverd, small, medium en large.

SE-HBH-IS800-InOorMet het juiste maat dopje past de HBH-IS800 in vrijwel ieder oor ;-)

De HBH-IS800 is zeker niet een van de goedkoopste stereo bleutooth headsets maar ben je op zoek naar een compacte headset met prima prestaties dan is hij zijn adviesprijs van 129 Euro meer dan waard. Overigens ben ik hem online ook al tegengekomen voor 79 Euro dus dat scheelt alweer een behoorlijke slok op een borrel.

SE-HBH-IS800-MicrofoonDeze verdikking in het kabeltje tussen het linker- en rechter oortje herbergt de microfoon en de verbind/verbreek toets (het zilverkleurige knopje). De HBH-IS800 heeft geen bediening om het volume niveau van de headset aan te passen.

SE-HBH-IS800-Houder-OortjesHet opbergdoosje voor de headset is groter dan de headset zelf en kun je gebruiken om de extra 'oortjes' in te bewaren.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.