Accessoires
14 februari 2014 - Ron Smeets

Ultra zuinige Bluetooth module van TDK voor wearables

Bluetooth is al jaren een van de meest energieverslindende functies van smartphones. Natuurlijk, het scherm en de processor verbruiken nog meer stroom maar Bluetooth staat vaak continu aan.

TDK, ja die van de cassettebandjes, is er in geslaagd een piepkleine en ultra zuinige Bluetooth module te ontwikkelen die behalve in smartphones, zeer welkom zal zijn bij de ontwikkeling van SmartWatches en andere wearables.

De meeste van die gadgets zijn voor de verbinding met het 'moeder' toestel nu eenmaal afhankelijk van Bluetooth. Hoe kleiner de module, des te 'draagbaarder' worden die wearables. Belangrijker nog is de grootte, en capaciteit van de accu. Kleinere gadgets hebben minder krachtige accu's. Ja, ze verbruiken ook minder energie (kleiner scherm, minder krachtige processor etc), maar toch is het toepassen van nog meer energie zuinige componenten een welkome ontwikkeling. Van onze smartphones zijn we gewend dat we ze bijna iedere dag moeten opladen. Toestellen die langer dan twee dagen meegaan op één acculading zijn helaas nog een zeldzame verschijning. Maar het feit dat ik mijn Samsung Gear Watch ook om de dag moet opladen vind ik, voor een 'horloge' toch echt irritant.

De TDK Bluetooth module gebruikt, zo meldt de fabrikant, slechts een kwart van de energie die door andere Bluetooth modules verbruikt worden. Die winst wordt met name gehaal door de toepassing van een nieuwe halfgeleider technologie, SESUB (semiconductor embedded in substrate) genaamd. En de afmetingen zijn ook de meest compacte ooit voor zo'n module' 5.6 x 4.6 x 1.0 millimeter (lxbxd). 

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.