Entertainment
17 december 2008 - Richard Otto

Uitzending Gemist nu op de mobiel

Het is zover: Omroep.nl lanceert Uitzending Gemist op mobiel. Met deze applicatie brengen wij een succesvolle dienst van de publieke omroep naar een nieuw platform.

Uitzending Gemist op mobiel biedt je de laatst toegevoegde video's van programma's die gisteren en vandaag zijn uitgezonden. Video op het mobiele platform  staat nog relatief in de kinderschoenen. Met deze eerste stap wil de publieke omroep graag ervaring opdoen met dit platform.

Nu al direct de applicatie downloaden? SMS "GEMIST" naar 9090

Op een gure woensdagmiddag werd in het Amsterdamse science center  Nemo, de nieuwe Uitzending Gemist gelanceerd. Hilversum was klaarblijkelijk niet hip genoeg voor deze launch, maar wel begrijpelijk aangezien bijna alle mobiele media in de hoofdstad is gevestigd.

Mijlpalen
William Valkenburg (Directeur Internet NPO) deed de introductie door middel van een samenvatting over mijlpalen van Uitzending Gemist. Uitzending Gemist is één van de belangrijkste videodiensten in Nederland. Al in 2002 lanceerde de publieke omroep deze online videodienst. Sinds 2006 wordt Uitzending Gemist tevens aangeboden via digitale televisie en via media center.Eind 2004 werden er reeds 4 miljoen streams per maand opgevraagd, maar nu zijn er 12 miljoen. Uitzending Gemist op mobiel is volgens William de nieuwe mijlpaal.
 
Wat heeft Uitzending Gemist te bieden?
Jennifer Feaster(Projectmanager van Uitzending Gemist mobiel) vertelde wat we kunnen verwachten. Alle premium programma's van Nederland 1, 2 en 3 zullen mobiel te bekijken zijn. Dagelijks zal er 20 tot 30 uur nieuwe programma's worden toegevoegd. In beginne zullen alleen de laatste afleveringen en uitzendingen van vandaag en de dag ervoor te zien zijn. Dit zal later worden uitgebreid, zodat je van sommige programma's alle afleveringen kan zien. In de toekomst kunnen we meer interactie verwachten. Via de mobiel meedoen aan het Groot Dictee, Nationale IQ Test, Lingo of stand.nl schieten direct door mijn hoofd. Tevens is de kbs van 120 naar 200 opgetrokken, al zag ik zelf niet direct een groot verschil op zo'n klein scherm. Jennifer gaf aan dat ze graag feedback van de gebruikers ontvangen, zodat ze de applicatie verder kunnen verbeteren.

NOS Mobiel
Roeland stekelenburg (hoofd innovatie NOS) kwam ook nog even aan het woord en vertelde over zijn ervaringen met het al langer lopende NOS Mobiel. Nos Mobiel draait nu een jalf jaar teletekst is het meest populair. Het video-gedeelte zoals Journaal 24 is veel kleiner in volume , maar groeit wel gestaag. Tijdens de Olympische Spelen zag hij het aantal mobiele streams omhoog veren, al staan deze aantallen natuurlijk nog niet in verhouding met het aantal streams van de desktop-versie. Dat Stekelenburg erg mobiel-minded is bleek door de 6 mobiele toestellen die hij bij zich had. Hij deed ook nog een oproep aan de telecom operators: Maak de kosten van mobiel dataverkeer transparant! Het is volgens hem voor veel consumenten niet duidelijk wat je nou betaald voor mobiel dataverkeer. Dit geldt volgens Stekelenburg ook voor de flatfee mobiel internet abonnementen: Bij KPN valt streaming video niet onder flatfee, bij Vodafone voor een paar MB en bij T-Mobile valt het er wel weer onder. Tenslotte nog een advies aan de aanwezigen: Pas op met mobiel TV kijken in het buitenland! Zo kon hij vertellen dat het bekijken van het NOS Journaal op je mobiel tot 65 euro per uitzending kan oplopen. Gebruik maken van WiFi is hiervoor uiteraard de oplossing.

3FM Serious Request

Voor ikhet bijna vergeet: Naast de Uitzending Gemist mobiele client, werd er ook nog een client voor 3FM gelanceerd (SMS: "3FM" naar 3333 voor de applicatie of ga met je mobiele browser naar m.3fm.nl voor de mobiele website). Vanaf aanstaande vrijdag gaat de Serious Request weer van start. Dit maal in Breda. Via de mobiel kun je oa de uitzending live beluisteren, de webcam bekijken, doneren en het laatste nieuws. Na deze actie zal de Serious Request mobiele site en applicatie worden veranderd in de 3FM, dus hij blijft gewoon live.

Aplicatie versus Website
NOS heeft er voor gekozen om naast de downloadbare applicatie ook een mobiele site te ontwikkelen, aangezien niet elke consument applicaties wil downloaden en meer toestellen hierdoor gebruik dan kunnen maken van Uitzending Gemist. Via de reeds bestaande NOS Mobiel applicatie kun je trouwens ook op de Uitzending Gemist en Serious Request applicatie komen.

Partners
Bij de ontwikkeling van deze mobiele applicatie waren trouwens een flink aantal partijen betrokken: WeComm (application developer), Tripple IT(Media encoding and mobile streaming), SPRX Mobile (Strategy Development, Concept Development), TBV (projectmanagement) en Momac (Mobile Website)

Compatible Toestellen
De applicatie ondersteunt verschillende toestelplatformen, zoals: Symbian, Windows Mobile, sommige Java-toestellen en telefoons die televisie ondersteunen. In de toekomst willen we ook andere platformen zoals iPhone en ANDROID ondersteunen. Momenteel zijn ruim 200 toestellen geschikt voor deze toepassing. Dit aantal groeit echter snel. Mijn Samsung i780 was namelijk niet geschikt. Dit werd door Ian Wallis van Wecomm binnen enkele minuten opgelost. Wanneer je toestel het dus niet doet, laat dan even een comment achter, dan stuur ik dat door naar Ian.

Op de Website van Uitzending Gemist kun je meer informatie vinden over deze nieuwe toepassing.

Over de auteur: Richard Otto