Nieuws
10 januari 2014 - Ron Smeets

Uitrol Lumia Black upgrade van start

Nokia heeft gisteren bekend gemaakt dat de uitrol van de zogenaamde Lumia Black update voor Windows Phone 8 gestart is. Iedereen die een Lumia met Windows Phone 8 heeft zal in de komende weken automatisch een melding ontvangen als de update klaar staat. De Lumia 925 en 1020 zijn het eerst aan de beurt. De overige modellen volgen enkele weken later.

Met deze update worden diverse nieuwe functies, specifiek voor Lumia gebruikers maar ook standaard Windows Phone 8 verbeteringen, toegevoegd aan het OS. Een overzicht van de belangrijkste veranderingen:

- App Folder.
Deze functie maakt de Lumia-ervaring nog overzichtelijker. Je kunt vergelijkbare apps en instellingen in één app-map ordenen en deze toegankelijk maken met een aparte ‘tile’ op je startscherm.

- Nokia Glance screen 2.0.
Zorgt dat je realtime, met één blik op het startscherm, op de hoogte bent van de laatste informatie: telefoon, berichten, e-mail, Outlook, agenda en alle apps die waarschuwen bij nieuwe berichten, zoals Twitter, Facebook, WhatsApp en sommige games.

- Bluetooth LE.
Bluetooth Low Energy is nu beschikbaar voor alle Lumia-smartphones met Windows Phone 8, en voor uitwisselbare gadgets, zoals de Adidas MiCoach-accessoires.

- Nokia Refocus.
Binnenkort beschikbaar op alle Lumia-smartphones met 1 GB RAM of hoger en het Windows Phone 8-besturingssysteem (Lumia 820; Lumia 920; Lumia 925; Lumia 1020 en de Lumia 1520).

- Nokia Beamer.
Informatie delen van je smartphonescherm op bijvoorbeeld een computerscherm. Dat wordt nu eenvoudiger dan ooit met Nokia Beamer door een QR-code met je Lumia op www.photobeamer.com te scannen.

- Nokia Storyteller.
De Storyteller-app werd eind 2013 al aangekondigd voor o.a. de Lumia 1520. Nu profiteren ook andere Lumia-gebruikers van deze app. Nokia Storyteller ordent de foto’s voor je op datum en locatie. Hierdoor is het eenvoudiger om een verhaal achter en met foto’s te vertellen.

- Nokia Camera.
Combineert Nokia Pro Camera en Smart Camera om het fotograferen nog makkelijker te maken. En om ervoor te zorgen dat elke foto raak is. De app was sinds vorig jaar al beschikbaar voor alle Nokia Lumia-toestellen met PureView. Nu is hij ook te downloaden voor alle andere Lumia-smartphones met Windows Phone 8. De allernieuwste Nokia Camera-update ondersteunt ook raw DNG voor bezitters van de Lumia 1020. Dit is al beschikbaar voor de Lumia 1520. Het DNG-formaat betekent ongecomprimeerde en onbewerkte fotobestanden. Met raw DNG-bestanden is het mogelijk creatiever met je foto’s om te gaan. Of het nu gaat om een enthousiaste amateur- of professionele fotograaf, het geeft een professionele workflow voor smartphonebeelden.

- Nieuwste-generatie beeldbewerkingsalgoritmen.
De Lumia Black-update levert een betere kwaliteit beelden op voor op de Lumia 1020. Verbeteringen zijn onder andere een nieuw ‘oversampling algoritme’, waardoor foto’s met ruisonderdrukking er natuurlijker uitzien, zonder dat de foto inboet aan scherpte.

De Lumia Black-update bevat ook een aantal verbeteringen van Microsoft. Een daarvan is deveiligrijdenstand waarmee het toestel onnodige afleidingen verbergt als je op de weg zit. Daarnaast zijn er aangepaste ringtones voor elk contact mogelijk. Verder zijn apps af te sluiten binnen het multitasking-menu en is het kantelen van het scherm te blokkeren.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.