Nieuws
24 oktober 2014 - Ron Smeets

Uitrol iOS 8 stagneert; wachten op iOS 8.1? Na twee bugfix updates is iOS 8 nog niet helemaal stabiel dus wachten veel gebruikers nu op 8.1

Vier dagen na de release van iOS 8 stond het nieuwste Apple OS al op 46% van alle toestellen die de App Store bezochten. Nu, ruim twee weken later, ligt dat percentage amper 1% hoger, zo is te zien op de developer support pagina.

De stagnerende acceptatie van iOS 8 blijkt overigens ook uit cijfers van marktanalisten. Die melden dat 20 dagen na de lancering 44.5% van alle toestellen de nieuwste iOS 8 versie gebruiken. Een jaar geleden was dat, na de release van iOS 7, nog ruim 69%.

De reden dat iOS 8 na de aanvankelijke sortvloed aan downloads inmiddels niet meer zo snel geinstalleerd wordt laat zich raden. Na enkele dagen kwamen de eerste berichten over (irritante) bugs naar buiten. Problemen met Touch ID, WiFi, Bluetooth en netwerk verbindingen waren enkele bugs die veel gemeld werden.

Al heel snel na de release, binnen een week, rolde Apple al twee updates met bugfixes uit, waarvan de eerste (8.0.1) al heel snel weer verdween en een dag later dus vervangen werd door een tweede update (8.0.2). Sindsdien zijn diverse bugs uit iOS 8 verdwenen, maar meldingen over, bijvoorbeeld, Bluetooth verbindingsproblemen blijven opduiken.

Inmiddels is de tweede beta versie van 8.1, sinds deze week, ook al beschikbaar voor ontwikkelaars. Het heeft er dus alle schijn van dat veel iPhone, iPad en iPod Touch gebruikers besloten hebben om te wachten op stabielere versie's.

Via: Apple Developer Support, via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.