Nieuws
15 december 2012 - Ron Smeets

Uitrol 4G netwerken KPN, Vodafone en T-Mobile start in 2013

Gisteren is de 4G frequentieveiling in Nederland afgerond. KPN, T-Mobile, Vodafone en nieuwkomer Tele2 verdeelden in totaal 41 vergunningen en betaalden daarvoor samen 3.8 miljard Euro. Kort nadat de uitslag bekend werd stuurden de drie grote providers en Tele2 een persbericht uit waarin ze natuurlijk allemaal aangaven blij te zijn met de verworven 4G licenties. 

KPN en T-Mobile wisten de meeste 4G vergunningen te bemachtigen; elk 15 stuks. Vodafone heeft er 9 en Tele2 twee (toeval? ;-) Zowel KPN als Vodafone en T-Mobile maakten tegelijkertijd bekend dat de eerste 4G netwerken in de loop van 2013 uitgerold zullen worden in Nederland. Tele2 liet aleen weten met de 'bouw' van har 4G netwerk te starten.

KPN, Vodafone en T-Mobile: 4G vanaf 2013 in Nederland

Afgaande op de informatie uit de persberichten lijkt KPN de meest voortvarende plannen te hebben. de provider zal namelijk al in februari haar eerste 4G LTE netwerken beschikbaar stellen voor haar klanten en verwacht medio 2013 een dekkingsgraad (gemeten naar het bevolkingsaantal) van 50% te kunnen bereiken. Landelijke dekking verwacht KPN in de tweede helft van 2014 gerealiseerd te hebben.

T-Mobile is wat minder scheutig met het openbaar maken van haar 4G plannen. De provider zegt alleen dat men in 2013 het snellere 4G internet zal lanceren, maar doet nog geen uitspraken over de dekkingsgraad en de snelheid van implementatie. Daarnaast geeft T-Mobile ook aan dat de nieuwe frequenties de explosieve groei van mobiel dataverkeer beter het hoofd geboden kan worden.

Vodafone verwacht haar klanten in de zomer van 2013 'op grote schaal' supersnel mobiel internet (4G) te kunnen bieden. Ook Vodafone doet nog geen uitspraken over de verwachte dekkingsgraad bij lancering en de groei daarvan (naar landelijke dekking).

Tele2, tot slot, geeft nog geen informatie over wanneer de relatieve nieuwkomer in de mobiele markt haar eerste 4G netwerk zal uitrollen. De provider zegt alleen dat met de twee 800MHz vergunningen en de eerder verworven 2600MHz nu gewerkt gaat worden aan de bouw van een nieuw netwerk op basis van 4G-technologie. Tele2 geeft, niet geheel onverwacht overigens, wel al aan dat de provider van plan is om op prijs te gaan concurreren met de drie grote provders.

De persberichten van KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2 kun je op de volgende vier pagina's in hun geheel nalezen.

Persbericht KPN

KPN verkrijgt zeer waardevol frequentiepakket, dividendverwachting aangepast

KPN heeft tijdens de frequentieveiling een zeer aantrekkelijke combinatie van frequentievergunningen voor de Nederlandse markt verworven voor een bedrag van 1.352 miljoen euro. Dit pakket aan frequenties garandeert de continuïteit van de huidige dienstverlening en introductie van nieuwe diensten voor onze klanten voor een periode van 17 jaar. Hierdoor kan KPN de beste kwaliteit van mobiele diensten blijven bieden aan zijn klanten. KPN is er van overtuigd dat deze investering een goed rendement zal realiseren.

Om deze vitale strategische investering te accommoderen, heeft KPN de dividendverwachting aangepast. KPN zal geen slotdividend over 2012 uitkeren en het dividend voor 2013 wordt aangepast naar EUR 0,03 per aandeel. KPN bevestigt de outlook voor 2012 voor EBITDA, vrije kasstroom en investeringen. De aankoopprijs wordt gefinancierd uit bestaande financiële middelen en middels KPN’s doorlopende kredietfaciliteit van 2 miljard euro.

Het verworven spectrum stelt KPN in staat de nieuwe generatie 4G LTE mobiele technologie binnen Nederland uit te rollen. Ook kan KPN zijn sterke positie in de 2G (GSM) en 3G (UMTS) technologieën continueren. De nieuwe 4G LTE-technologie zal al vanaf februari 2013 beschikbaar zijn voor klanten van KPN. Halverwege 2013 zal ongeveer 50% van de Nederlandse bevolking gebruik kunnen maken van deze nieuwe dienst. Landelijke dekking wordt bereikt in de tweede helft van 2014. 4G LTE diensten zullen zorgen voor significant hogere snelheden voor onze klanten vergeleken met de beschikbare snelheid die momenteel beschikbaar is over een 3G netwerk.

KPN zal zijn leidende marktposities versterken, aangezien het de enige geïntegreerde dienstverlener blijft in de Nederlandse consumenten- en zakelijke markt die in staat is de hoogste kwaliteit diensten aan te bieden. Dit mede dankzij de combinatie van het nieuwe eigen 4G LTE netwerk en de eigen hybride koper en glasvezel infrastructuur.

Persbericht T-Mobile

T-Mobile verwerft meeste vergunningen in 1800 band om in 2013 snel mobiel internet (4G) aan te bieden
- T-Mobile slaat grote slag met in totaal 15 vergunningen.
- T-Mobile verwerft leidende positie in 1800 band, de Europese standaard voor 4G (LTE).
- Veilingresultaat in1800 band stelt T-Mobile in staat alle klanten met een smartphone snel van een maximale 4G-snelheid te voorzien.
- Ideale mix van hoge en lage frequenties zorgt voor optimaal bereik binnen- en buitenshuis.

T-Mobile Netherlands heeft met succes deelgenomen aan de frequentie-veiling. Met maar liefst 15 nieuwe vergunningen, in verschillende frequentiebanden, heeft T‑Mobile een ideale combinatie verworven om in 2013 het snellere 4G internet te lanceren en tegelijkertijd het bereik en kwaliteit van alle diensten binnen- als buitenhuis te optimaliseren. Met het grootste pakket in de 900- en 1800-banden is T‑Mobile in staat om snel mobiel internet, met hoge kwaliteit, voor iedereen toegankelijk te maken. De verworven vergunningen in de 1800 band zijn optimaal afgestemd om de vele klanten met een high-end smartphone, zoals de iPhone 5, snel van een maximale 4G-snelheid te voorzien.

In totaal heeft T-Mobile 15 vergunningen verworven waarvan drie binnen de 900-band, zes in 1800-band en vijf in de 2600-band. T-Mobile bezit al een netwerk gebaseerd op de 1800 frequentieband, zodat de zes 1800 vergunningen snel ingezet kunnen worden om ook 4G internet aan te bieden. De vijf vergunningen in de 2600-band zijn een concrete investering in de toekomst gezien de explosieve groei van dataverkeer die naar verwachting de komende jaren zal aanhouden.

Thomas Berlemann, Algemeen Directeur T-Mobile Netherlands: “We zijn zeer tevreden met dit uitstekende veilingresultaat. We hebben de ideale combinatie van frequenties bemachtigd die onze toonaangevende positie in mobiel internet nog sterker maakt. Naast de uitrol van 4G internet zijn we in staat onze huidige dienstverlening nog verder te optimaliseren, zoals de dekking binnenshuis en in afgelegen gebieden van Nederland. De uitkomst van deze frequentieveiling zorgt ervoor dat T-Mobile haar marktpositie nog verder verstevigt en onze bijna 5 miljoen klanten ook in de toekomst kunnen blijven rekenen op een optimaal en onbezorgd gebruik van onze producten en diensten.”

Persbericht Vodafone

Vodafone investeert € 1,4 miljard in frequenties en versnelt uitrol van 4G

Amsterdam/Maastricht, 14 december 2012 – Vodafone Nederland verwacht vanaf de zomer van 2013 klanten op grote schaal supersnel mobiel internet (4G) te kunnen bieden. Vodafone verkreeg de frequenties die daarvoor nodig zijn tijdens de frequentieveiling van het Agentschap Telecom die vandaag eindigde. Daarnaast bemachtigde de telecomaanbieder de frequenties die nodig zijn om de huidige diensten voor bellen, sms’en en mobiel internet (2G en 3G) verder te verbeteren. 4G is de nieuwe generatie mobiel internet en biedt een veel hogere snelheid en grotere capaciteit dan het huidige 3G, vergelijkbaar met de internetverbinding thuis of op kantoor. Daardoor worden toepassingen zoals videobellen, realtime gamen en zorg op afstand beter en makkelijker mogelijk. Vodafone kan snel beginnen met de uitrol van 4G, omdat het de voorbereidingen hiervoor al is gestart binnen het ‘Fast Forward’-programma. De vergunningen op de frequenties zijn 17 jaar geldig.

“Nu de veiling is afgelopen, kunnen we onze 2G- en 3G-netwerken verder verbeteren en kunnen we Nederland een toekomst van 4G gaan bieden”, zegt Rob Shuter, CEO van Vodafone Nederland. “Het proces duurde langer dan we hadden verwacht, maar we zijn zeer verheugd over het resultaat. Nederland zal op verschillende manieren profiteren van de snelheid en capaciteit van 4G: toepassingen zoals onderweg online gamen zonder vertraging, auto’s die met elkaar communiceren of artsen die hun patiënten op afstand in de gaten houden, komen nu echt tot wasdom. Met een veiligere, gezondere en efficiëntere maatschappij tot gevolg. Onze investering van € 1,4 miljard is een bewijs van onze belofte om onze klanten een fantastische netwerkervaring te bieden.” In een videoboodschap vertelt Rob Shuter meer over de veiling en de voordelen die 4G biedt.

Als onderdeel van het ‘Fast Forward'-programma heeft Vodafone al een kwart van zijn 4.500 antennelocaties voorzien van modernere en krachtigere apparatuur. Vodafone installeert daarbij onder andere zogenaamde ‘Single RAN’-hardware, die de uitrol van 4G sneller en eenvoudiger mogelijk maakt. Sinds het voorjaar van 2012 bood Vodafone al op kleine schaal 4G aan, onder meer in Eindhoven. Nu het ook de beschikking heeft over frequenties op de 800 en aanvullende frequenties op de 1800 MHz-band, kan het de nieuwe generatie mobiel internet op grote schaal gaan uitrollen. Daarnaast behoudt Vodafone zijn huidige frequenties op de 900 en 1800 MHz-band die nodig zijn om zijn bestaande diensten op 2G en 3G verder te verbeteren.

Radiofrequenties zijn de ‘grondstof’ die telecomaanbieders nodig hebben om een mobiel netwerk te bouwen en uit te breiden. Aangezien de vraag naar die frequenties hoger is dan het aanbod, veilt de overheid deze eens in de zoveel jaar. Tijdens de afgelopen veiling, die liep van 31 oktober tot en met 14 december, konden telecomaanbieders bieden op frequenties in de 800, 900, 1800, 1900, 2100 en 2600 MHz-band. De veertig vergunningen die het Agentschap Telecom nu heeft uitgegeven, zijn 17 jaar geldig.

Persbericht Tele2

Tele2 wint licentie voor nieuw mobiel 4G-netwerk

“Nederland gaat profiteren van sneller mobiel internet tegen lagere prijzen”

Amsterdam, 14 december 2012 – Tele2 heeft bij de mobiele frequentieveiling die vandaag geëindigd is 2 licenties gewonnen in de 800 MHz band. Met de eerder verworven 2600 MHz licentie zal zij nu in staat zijn als nieuwe netwerk operator de mobiele markt te betreden. Tele2 gaat in Nederland daarvoor een nieuw netwerk bouwen op basis van 4G-technologie. Consumenten en bedrijven zullen daardoor gaan profiteren van hogere mobiele internetsnelheden, betere kwaliteit en lagere prijzen.

Günther Vogelpoel, CEO Tele2 Nederland: “We zijn ontzettend blij en trots met het verwerven van deze licenties. Tele2 wil voorzien in de groeiende databehoefte van klanten. Wij geloven dat in de toekomst iedereen altijd online wil zijn tegen de beste prijs. Tele2 gaat dit mogelijk maken met een kwalitatief hoogwaardig 4G-netwerk.”

Deze nieuwe 4G-technologie zal een grote verbetering zijn ten opzichte van het huidige 3G in Nederland en stelt Tele2 in staat om breedband internet mobiel te maken. Tele2 heeft al veel ervaring met 4G, het bedrijf heeft in Zweden al sinds 2010 een volledig operationeel 4G-netwerk.

Om consumenten en bedrijven te faciliteren in hun groeiende behoefte aan mobiel internet, is een snel netwerk met voldoende capaciteit noodzakelijk. Tele2 heeft nu al één van de grootste glasvezelnetwerken in Nederland, waarmee de belangrijke basis voor de verdere uitbouw van een eigen 4G-netwerk al is gelegd.

Nederland loopt op dit moment nog achter bij landen als de Verenigde Staten, Zweden en Duitsland als het gaat om technologische innovatie van mobiel internet. Door middel van het eigen 4G-netwerk wil Tele2 het gat voor de Nederlandse gebruiker dichten.

“Onze visie is dat ook in Nederland het verschil tussen vast en mobiel internet in de toekomst niet meer zal worden ervaren. Via ons eigen netwerk zullen onze klanten altijd met voldoende snelheid online zijn; op elk scherm, op ieder moment en op elke plek”, concludeert Vogelpoel.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.