Reviews
09 juni 2015 - Ron Smeets

Uit de oude doos: De doorzichtige Sony Ericsson Xperia Pureness Een mobiele telefoon met een bijzonder goed afleesbaar doorzichtig display

Ik las vanochtend een bericht dat Samsung op de Retail Asia Expo nieuwe flexibele, spiegelende en doorzichtige, OLED displays onthuld heeft. Tijdens de presentatie werd de nadruk gelegd op toepassingen in kleding en sierraden maar mijn eerste gedachte ging uit naar de concepten, ontwerpen en een enkel prototype van doorzichtige (smart)phones die de afgelopen jaren de revue passeerden. Zou het dan toch gaan gebeuren?

Nou, behalve het feit dat een doorzichtig display natuurlijk maar één van de vele uitdagingen is bij het ontwerpen van een transparant toestel, en een smartphone in het bijzonder, moet ik ook zeggen dat er in het verleden wel degelijk al, deels, doorzichtige mobiele telefoons in de winkels gelegen hebben.

De LG Crystal is, met zijn doorzichtige toetsenbord, natuurlijk niet het beste voorbeeld, maar misschien herinneren sommigen van jullie de Xperia Pureness van Sony Ericsson nog. Dat was toch echt een mobiele telefoon met een doorzichtig display. Helaas heeft dit toestel, in tegenstelling tot wat de fabrikant tijdens de presentatie in 2009 beloofde, nooit de Nederandse of Belgische winkels gehaald. Hou zou ook iets van 650 Euro moeten gaan kosten, als ik het mij goed herinner. Best veel voor een non-smartphone in die tijd.

Ik heb de Xperia Pureness zelf in die tijd enkele weken gebruikt voordat hij naar mijn vriendin ging. Die was er overigens ook snel klaar mee. Niet vanwege het display maar omdat het toestel met een volle accu amper 8 uur vooruit kon. Dat was voor die tijd, toen GSM's om de twee tot vijf dagen opgeladen hoefden te worden, veel te kort. Bovendien onthulde Sony Ericsson, speciaal voor dames, de Dolce Gabbana (Jalou).

Na het zien van Samsung's bericht over transparante OLED schermen besloot ik de Xperia Pureness weer even op te duiken en aan de lader te hangen. Het duurde wel even voordat de accu weer voldoende opgeladen was om het toestel te kunnen opstarten, maar na een half uurtje ging het licht aan en verscheen het Sony Ericsson logo in beeld. Best knap voor een toestel dat, met de accu er in, vijf jaar in een kast gelegen heeft. Even een simkaart (type 1) er in, die het weliswaar geen netwerkverbinding meer maakte, en hopla, de Xperia Pureness was klaar voor gebruik.

De Xperia Pureness was, zo mag ik na ruim vijf jaar wel stellen, zijn tijd op bepaalde punten ver vooruit. Natuurlijk het doorzichtige scherm, maar Sony Ericsson koos in 2009 ook al voor een 'vast ingebouwde' accu. De iPhones van Apple hadden dat al twee jaar maar voor een 'gewone GSM' was dat toch redelijk uniek. Nadeel voor die tijd was wel dat de simkaarten nog erg groot waren waardoor het gleufje voor die kaart ook erg veel ruimte in beslag nam.

Over de leesbaarheid van het doorzichtige scherm van de Xperia Pureness was, en is, weinig aan te merken. Daar kunnen sommige smartphone fabrikanten nu nog iets van leren. Ok, het is een monochroom scherm, zonder kleuren dus, maar zoals je op onderstaande foto's kunt zien zowel binnen als buiten in de volle zon blijft alles perfect leesbaar. Leuk was ook dat het scherm na enige tijd niet gebruikt te zijn veranderde in een soort van half doorzichtig melkglas.

Verder was de Xperia Pureness natuurlijk vooral een design telefoon, zonder camera en verdere poespas. Feitelijk een lekker compacte telefoon waar je vooral mee kon bellen en sms'en. Ja, in 2009 waren dat voor meer dan 90% van de mobiele telefoongebruikers nog altijd de meest gebruikte functies. De Xperia Pureness was ook wel geschikt voor Internet, dat toen nog een optie was in het entertainment menu, en e-mail, maar die features werden op dit toestel nauwelijks gebruikt.

Zoals gezegd liggen er voor de makers van doorzichtige smartphones heel wat meer uitdagingen. Full color is er een, maar waar laat je de onderdelen waarvan nog geen doorzichtige varianten ontwikkeld zijn? Het zal dus nog wel even duren voordat Samsung's transparante OLED schermen terug te vinden zijn in doorzichtige smartphones.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.