Toestellen
23 augustus 2013 - Nichal Joosse

Ubuntu Edge behaalt doel niet (zoals verwacht)

De Ubuntu Edge leek voor veel mensen de ideale smartphone, toen deze verscheen op de crowdfundingwebsite Indiegogo. Het bedrijf achter Ubuntu, Canonical, had echter als doel om 32 miljoen dollar op te halen. Dat het Canonical niet is gelukt om dit doel te halen, is voor de meeste mensen dan ook geen verrassing. Wat ook zeker is, is dat de Ubuntu Edge geen werkelijkheid zal gaan worden.

Canonical wist wel het record te verbreken van meest gefinancierde project, maar dat bleek lang niet genoeg te zijn om de 32 miljoen dollar te halen. Binnen 24 uur behaalde het project wel al een bedrag van 3,4 miljoen dollar en dat ging een lange tijd zo door, maar na een tijdje kwam er steeds minder geld binnen. Na 30 dagen is de teller uiteindelijk geëindigd op 12,8 miljoen dollar, lang niet genoeg dus.

Mark Shuttleworth, CEO van Canonical, bedankte iedereen die vertrouwen had in het project. Namens Canonical liet hij weten dat ze veel records hebben gebroken, veel publiciteit kregen en dat hij behoorlijk wat F5-toetsen heeft versleten voor het project. Daarnaast hebben ze veel geleerd van crowdfunding, dus uiteindelijk heeft het toch allemaal positief uitgepakt. 

Over de auteur: Nichal Joosse