Nieuws
02 juni 2015 - Redactie MobileCowboys

Uber gaat passagiers volgen Uiteraard alleen als klanten daar toestemming voor geven

Uber, de smartphone app die de taxiwereld compleet op zijn kop heeft gezet, geeft aan binnenkort ook gebruikers buiten de taxi te gaan volgen. Het bedrijf zegt een update uit te geven die ervoor zorgt dat gebruikers overal gevolgd kunnen worden. Wel zullen gebruikers hier eerst toestemming voor moeten geven.

Volgens Uber zal de update ervoor zorgen dat klanten makkelijker gevonden kunnen worden, waardoor de klant uiteindelijk sneller op de plek van bestemming zal zijn. Tevens wil de taxidienst de contactenlijst van de gebruiker opvragen om aanbiedingen en andere mails naar vrienden en familie te kunnen sturen. Ook dit zal niet gebeuren zonder de toestemming van de gebruiker.

Uber komt regelmatig in het nieuws vanwege haar disruptieve potentieel en slechte reputatie op het gebied van privacy. Topmensen uit het bedrijf zouden bijvoorbeeld via een speciale app kunnen zien welke gebruiker zich in welke taxi bevond. Ook zou de smartphoneapp toegang hebben tot delen van de telefoon waar het niets mee te maken heeft. Toch blijft het taxibedrijf zich ook van zijn sterke kant tonen. Zo kwam recentelijk naar voren dat het taxibedrijf de strijd aan gaat met Duitse autobedrijven door een bod te doen op kaartendienst HERE van Nokia.

Uber is een dienst die onder het overkoepelde begrip ‘autodelen’ valt. Autodelen, of car-sharing, is een begrip voor het fenomeen waarbij auto’s efficiënter ingezet worden. In de eerste plaats wordt dit vaak gezien als een manier om geld te besparen. Zo blijkt uit onderzoek van GfK dat 46% van de mensen autodelen als een oplossing ziet wanneer de eigen auto te duur wordt en nog eens 26% wanneer de eigen auto aan vervanging toe is. Uit onderzoek van de Consumentenbond is gebleken dat de gemiddelde maandelijkse besparing uit zou komen op een bedrag van € 120,-. Mocht de gebruiker de exacte inruilwaarde van de auto willen weten, dan kan deze terecht bij een online taxateur.

Beeldrechten: Flickr 112 [taxi driver] Evan Blaser CC BY 2.0 Bepaalde rechten voorbehouden
Over de auteur: Redactie MobileCowboys
 
De redactie van Mobilecowboys. Wil je iets melden of vragen neem dan contact op via: redactie@mobilecowboys.nl
Ook interessant