Nieuws
22 april 2009 - Ron Smeets

TXXI, de iPhone Taxi service

De mobiele telefoon is al jaren een van de makkelijkste manieren om een taxi te bestellen. Toch zijn diverse bedrijven ook al geruime tijd bezig om te proberen dat proces nog eenvoudiger te maken.

Zo introduceerde ze in Londen een paar jaar geleden al eens de SMS Taxi waardoor je in die stad niet meer langs de kant van de weg hoefde te staan zwaaien in de hoop dat een taxichauffeur je opmerkte en stopte. Een ander alternatief voor de zwaaiende arm is de iPhone Taxi App maar dat is meer een leuk gadget dan een écht hulpmiddel.

Als we de bedenkers van TXXI mogen geloven dan wordt het bestellen van een Taxi voor iPhone bezitters nu wél een heel stuk eenvoudiger.

Als je deze App namelijk installeert op je iPhone hoef je hem vervolgens alleen maar te openen en je locatie te bevestigen om een Taxi oproep in gang te zetten. Enkele minuten (of iets langer, afhankelijk van de drukte) later stopt dan vanzelf een Taxi voor je neus. Tenminste, als je in Amsterdam of Rotterdam woont (en later ook in meer grote steden). Kosten? 60 cent voor de bestel-SMS die door de TXXI App verstuurd wordt.

Woon je niet in Amsterdam of Rotterdam, dan verschijnt automatisch het nummer van de dichtsbijzijnde Taxi centrale in je display. Natuurlijk betaal je dan geen 60 cent maar heb je wel de kosten om de Taxicentrale te bellen.

De makers zelf over TXXI: In de grote steden heeft de applicatie 'TXXI' (www.txxiapp.com) directe toegang tot de informatiesystemen van de grote taxicentrales en kan daarmee sneller dan een telefonische bestelling een taxi naar de gewenste locatie sturen. iPhone-gebruikers krijgen zelfs voorrang op mensen die bellen naar een taxicentrale. De dichtstbijzijnde taxi ontvangt direct de bestelling op zijn boordcomputer. Wanneer een taxi wordt besteld buiten de grote steden verbindt de applicatie de gebruiker direct door met de dichtstbijzijnde taxicentrale uit een landelijk dekkend netwerk van 120 taxicentrales waarmee TXXI samenwerkt.

Nederland heeft de wereldprimeur met de mogelijkheid om direct een taxi te bestellen op basis van de GPS-positie zónder telefonisch contact met een taxicentrale. In steden als New York en Washington bestaan er ook vergelijkbare op GPS-positie gebaseerde services, maar telefonisch contact is dan noodzakelijk. Ook de voorkeursbehandeling in Nederland is uniek.

Download de App

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.