Toestellen
14 februari 2006 - Ron Smeets

Twig GPS phone met NavTeq navigatie

Onder de vele primeurs die op de 3GSM het dagligt zien is ook deze nieuwe GPS navigatie phone van Benefon.

De Twig die binnenkort in Europa (ook Nederland) gelanceerd zal worden is een relatief klein toestel met in ieder geval een groot voordeel dat veel persoonlijke navigatiesystemen ontbreekt. De GPS ontvanger is namelijk in het toestel ingebouwd waardoor je niet hoeft te 'slepen' met een externe GPS ontvanger om te kunnen navigeren.

Wat verder nog opvalt is de SOS knop, handig voor kids of andere doeleinden. Een druk op de knop en de persoon of hulpinstantie die eraan gekoppeld is (zelf te bepalen) ontvangt een bericht met daarin de exacte lokatie van de hulpbehoevende Twig eigenaar.

Daarnaast biedt de Twig de mogelijkheid om direct te navigeren naar andere Twig gebruikers die in je adresboek staan. Handig als je bijvoorbeeld afspreekt met vrienden of familie ergens op de Ramblas in een gezellig cafeetje. Als de eerste daar is, dan hoeft de rest alleen nog maar een route te laten plannen met hun Twig naar de Twig van degene aan de bar.

De kaarten die nodig zijn voor de navigatie worden op een MiniSD card die in het toestel zit opgeslagen. De Twig ontvangt zijn navigatiedata dus niet online over het mobiele netwerk. Dit betekent dus dat de kaarten niet altijd even up to date zullen zijn. In ruil daarvoor hoef je geen dure abonementen te betalen zoals bij sommige andere mobiele navigatie aanbieders.

Om de kosten voor haar klanten laag te houden biedt de Twig, samen met NavTeq, de mogelijkheid om 'tijdelijke' kaarten of routes te kopen. Stel dat je naar het buitenland moet en je hebt alleen de BeNeLux kaart in je Twig zitten, dan kun je de route naar je bestemming voor ee periode van enkele weken (vakantie) los kopen tegen een tarief dat natuurlijk vele malen lager ligt dan het kopen van alle landkaarten van de landen die je doorkruist op weg naar je buitenlandse bestemming.

Men kon mij hier in Barcelona nog niets vertellen over de prijzen omdat Twig nu nog onderhandeld met de diverse operators dus het wordt afwachten wat uiteindelijk goedkoper blijkt, TomTom, online navigatie of de Twig en haar lokk-a-likes.

Persoonlijke navigatie is hot zoals ook duidelijk te zien is aan de drukte op de NavTeq stand hier in Barcelona.Gerelateerde links:
Eerste GPS-PDA met WiFi
PDA met Navi of Navi met PDA
Mobiele navigatieset Wayfinder
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.