Nieuws
06 december 2016 - Ron Smeets

Twee Telecom Awards voor Honor, maar ook HTC in de prijzen Samsung gaat voor de derde keer met de 'Beste High End smartphone Award aan de haal

Afgelopen vrijdag zijn voor de derde keer de jaarlijkse Telecom Awards uitgereikt. In totaal vielen vijf verschillende fabrikanten in de prijzen. Honor, het jongeren (en prijsvechters) merk van Huawei, dat zelf niet in de prijzen viel, ging er met twee Awards vandoor. De Honor 5C is de Beste Koop in de categorie onder de 200 euro (entry-level) en de Honor 8 het Beste Product in de mid-range categorie (200 - 400 euro).

Opvallend was toch ook wel het feit dat na alle onafhankelijke tests de HTC 10 als Beste Koop in het high-end segment (400+ euro) boven water kwam drijven. Minder verrassend was de Award voor Beste Product in de high-end categorie. Die ging voor het derde jaar naar Samsung; dit keer voor de Galaxy S7 Edge.

Wie goed meegeteld heeft weet dat er nog twee Awards overblijven. Motorola won met de Moto G4 Plus het Beste Product in de mid-range categorie en de Wileyfox Swift 2 kreeg de Award voor Beste entry-level smartphone.

Zoals in eerdere berichten al meerdere keren gemeld worden de Telecom Awards uitgereikt nadat de genomineerde toestellen onderworpen zijn aan een combinatie van objectieve (benchmark) testen door een vierkoppige vakjury van GSM Heldesk, Portable Gear, Android World, All About Phones en Mobile Cowboys.

Uiteraard sta ik volledig achter de uitslag maar dat neemt niet weg dat ik ook mijn eigen voorkeur heb. In mijn lijst, uitgaande van mijn beoordelingen van de genomineerde toestellen (waaronder design, specs, prestaties, scherm, camera), kwamen de Galaxy S7 Edge en Honor 8 in hun respectievelijke categorieën ook als winnaars uit de bus. Bij de entry-level categorie vond ik de Alcatel SHINE Lite echter de beste optie. In combinatie met het oordeel van de drie overige juryleden én de resultaten van de benchmark tests bleek de Alcatel het uiteindelijk nipt te verliezen van de Wileyfox.

Beste product Entry-level: Wileyfox Swift 2

In het prijssegment tot 200 euro is Wileyfox Swift 2 uitgeroepen tot de beste smartphone van 2016. Het toestel neemt daarmee de titel over van de Microsoft Lumia 640, die deze prijs vorig jaar won. De Wileyfox Swift 2 steekt zowel qua vormgeving, materiaalkeuze als prestaties met kop en schouders boven alle andere genomineerde toestellen in dit segment uit. De vakjury prees de Wileyfox Swift 2 Plus vanwege haar premium look-and-feel en het zeer snelle en nagenoeg bloatware-vrije besturingssysteem. Voor wie een budget van maximaal 200 euro heeft, is de Wileyfox Swift 2 de beste smartphone van dit moment!

Beste koop Entry-level: Honor 5c

De smartphone met de beste prijs ten opzichte van haar functionaliteit, prestaties en kwaliteit in het prijssegment tot 200 euro, is de Honor 5c. De telecom award ‘Beste koop Entry-level’ voor de Honor 5c is een bevestiging voor de strategie van Huawei dochtermerk Honor. Het Honor smartphonemerk wil staan voor voor smartphones met de beste prijs/kwaliteitverhouding. De Honor 5c blinkt uit met haar 5,2 inch grote Full HD beeldscherm, opvallend krachtige processor, goede camera’s, uitgebreide connectiviteit en grote accucapaciteit. De Telecom Award voor beste koop entry-level ging in 2015 nog naar Acer met haar Liquid Z530.

Beste product Mid-range: Honor 8

In het mid-range segment, het prijssegment voor smartphones tussen de 200 en 400 euro, is de Honor 8 bekroond met de Telecom Award voor het beste product. De Honor 8 is qua hardware nagenoeg gelijk aan de Huawei P9, de flagship-smartphone van Huawei voor 2016. De prijs van de Honor 8 is echter beduidend lager, waardoor dit toestel letterlijk met kop en schouders boven andere genomineerde toestellen uit deze prijsklasse uitsteekt. De Honor 8 is met haar verkoopadviesprijs van 399 euro volgens zowel de vakjury als vanuit de laboratoriumtesten de beste smartphone in het mid-range smartphone segment. De Honor 8 neemt daarmee de titel over van de Motorola Moto X Play die vorig jaar de Telecom Award voor beste product mid-range won.

Beste koop Mid-range: Motorola Moto G4 Plus

De Motorola Moto G4 Plus kan gezien worden als de opvolger voor de Motorola Moto X Play die in 2015 nog een Telecom Award voor beste smartphone in dit prijssegment won. De concurrentie in dit segment is afgelopen jaar steviger geworden. Meer en meer merken zetten in op de ‘betaalbaar premium’ strategie. Daarmee is Lenovo, als eigenaar van Motorola, afgelopen jaar duidelijk ingehaald en van haar troon gestoten. Niet te min blijkt zowel uit het vakjury rapport, de laboratoriumtesten en het gemiddelde prijspeil dat de Motorola Moto G4 Plus momenteel dé smartphone is met de beste verhouding tussen prijs, kwaliteit en functionaliteit binnen dit prijssegment. Daarmee is de Motorola Moto G4 Plus de terechte winnaar van de Telecom Award ‘Beste koop Mid-range’ en neemt deze titel over van de Sony Xperia M4 Aqua die vorig jaar deze Telecom Award won.

Beste product High-end: Samsung Galaxy S7 Edge

Voor het derde jaar op rij is Samsung erin geslaagd de meest prestigieuze Telecom Award in de wacht te slepen, de Telecom Award ‘beste product high-end’. In 2014 won Samsung deze award met de Samsung Galaxy Note 4, vorig jaar met de Samsung Galaxy S6 Edge en dit jaar met haar Samsung Galaxy S7 Edge. De Samsung Galaxy S7 Edge wist in de laboratoriumtesten een zeer hoge score te behalen op het gebied van algehele prestaties. Ook de resolutie en het contrast van het bijzondere gebogen beeldscherm leverde de Galaxy S7 Edge zeer veel punten op. De vakjury was daarnaast ook bijzonder gecharmeerd van het verbeterde design van de Galaxy S7 Edge. Op cameragebied wist de Galaxy S7 Edge zowel bij daglicht als onder donkere omstandigheden de beste resultaten neer te zetten van alle genomineerde smartphones. Met al deze topscores bleek de Galaxy S7 Edge opnieuw een onneembare vesting voor andere genomineerde smartphones te zijn, waarmee de Samsung de titel ‘beste product high-end’ prolongeert.

Beste koop High-end: HTC 10

Voor het eerst in de geschiedenis van de Telecom Awards is HTC dit jaar in de prijzen gevallen. Het paradepaardje van HTC voor dit jaar, de HTC 10, is bekroond met de Telecom Award ‘beste koop high-end’. Terwijl Huawei met haar nominatie van de Huawei P9 hoopte deze prijs voor het tweede jaar op rij te winnen, bleek uit de uitgebreide en onafhankelijke testen en berekeningen dat de HTC 10 onderaan de streep in verhouding tot haar prijs het meeste te bieden had. De HTC 10 werd door de vakjury vooral bejubeld vanwege haar prachtige vormgeving en rustige interface. Ook qua prestaties bleek de HTC 10 een waardige high-end smartphone te zijn. In het prijssegment boven de 400 euro is de HTC 10 zeker niet de goedkoopste smartphone, maar wel de smartphone met de allerbeste verhouding tussen prijs, functionaliteit en kwaliteit. Daarmee neemt de HTC 10 de titel ‘beste koop high-end’ over van de Huawei P8 die vorig jaar werd uitgeroepen tot ‘beste koop high-end’.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.