Toestellen
28 mei 2015 - Ron Smeets

Twee nieuwe YotaPhones in de maak? Amerikaanse bobo van de Russische fabrikant noemt de YotaPhone 3 én de goedkopere YotaPhone 2C

De YotaPhone 2 ligt bij ons al enkele maanden in de winkels. Zonder al te veel succes overigens. Daarvoor is het toestel toch echt iets te duur, zelfs na de prijsverlaging van enkele weken geleden.

Volgens de een Amerikaanse bobo van de Russische fabrikant wordt er echter niet alleen gewerkt aan de opvolger van de YotaPhone 2, die logischerwijs de naam YotaPhone 3 zal krijgen, maar komt er, misschien zelfs dit jaar al, ook een goedkoper model; de YotaPhone 2C. Dat heeft Matthew Kelly, verantwoordelijk voor YotaPhone in de VS, in ieder geval tegenover lokale media bevestigd.

De YotaPhone 3 krijgt volgens Kelly onder anderen een beter en scherper e-ink display en een betere camera, maar ook meer werkgeheugen (RAM), en het toestel wordt ook dunner dan zijn voorganger. Wanneer de nieuwe high end YotaPhone op de markt komt is nog niet bekend, maar dat zal, schat ik zo in, op z'n vroegst ergens aan het eind van dit jaar gebeuren. Tegen die tijd bestaat het huidige model namelijk een jaar.

Over de goedkopere YotaPhone 2C die er ook aan zit te komen kon Kelly nog niet veel meer zeggen dan dat daar vraag naar is en er aan gewerkt wordt. Er zijn potentiële kopers die, in ruil voor een gunstigere prijs, bereid zijn het zonder een aanta 'premium' specs van de YotaPhone 2 te stellen. Welke specs dan wegvallen, of 'kleiner' worden is nog niet bekend, maar ik denk aan de camera, resolutie van het AMOLED scherm, type scherm, eenvoudigere processor, minder RAM en dergelijke.

Dát er vraag is naar een goedkopere variant verbaast mij op zich niet. Met 700 euro was de YotaPhone 2 ook wel erg duur in verhouding tot zijn concurrenten. Zeker als je bedenkt dat het toestel in Rusland, waar het vandaan komt, bijna 250 euro goedkoper was. OK, dat had ook te maken met de lage koers van de Roebel, maar toch. Zelfs in de VS valt de prijs nog mee; 500 dollar (omgerekend zo'n 460 euro) Inmiddels is de prijs van de YotaPhone 2 hier ook iets gedaald... naar 649 euro. Geen wonder dat het toestel hier dus nauwelijks verkoopt.

Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.