Nieuws
12 juni 2014 - Ron Smeets

Truphone: zorgeloos roamen

De extra kosten voor het gebruik van smartphones in het buitenland is al jaren de schrik van veel zakelijke en particuliere reizigers. Omdat de rekening voor de gebruikte belminuten en MB’s in het buitenland vrijwel altijd pas enkele weken na terugkomst gepresenteerd wordt besluiten veel particuliere reizigers dus maar om hun smartphone in het buitenland helemaal niet te gebruiken. Helaas hebben zakelijke reizigers vaak geen keuze. Zij moeten ook in het buitenland bereikbaar zijn en toegang hebben tot hun email en agenda.

De oplossing: een provider waarmee je zorgeloos kunt roamen.  Welnu, met de komst van Truphone is die er. Deze provider biedt, speciaal voor internationale zakenreizigers, en particulieren die regelmatig in het buitenland vertoeven, één abonnement waarmee je in 66 landen wereldwijd gebruik kunt maken van dezelfde bel- en databundel tegen normale, lokale, tarieven.

Eind mei waren wij met ons team een week in het buitenland. Een prima gelegenheid om het Truphone abonnement eens grondig te testen. Twee smartphones en een tablet werden voorzien van een Truphone simkaart en die reisden een week met ons mee als WiFi Hotspot en Internet terminal.

De installatie van de simkaart is niet anders dan normaal. In de periode dat de Truphone abonnementen gestest zijn was het voor de gebruikte Android toestellen nodig om eenmalig per land het toegangspunt voor de mobiele internetverbinding, de zogenaamde APN, handmatig in te stellen op ‘truphone.com’. Wij reisden de eerste dag door vier landen en moesten in elk land de APN  handmatig  instellen. Truphone stuurt hiervoor  een reminder SMS met de APN wanneer je voor het eerst in een nieuw land verbinding gaat maken. Voor Blackberry en IOS toestellen is dit niet nodig en ook voor Android toestellen wordt dit aangepast zodat de APN vast in het toestel wordt gezet.

Tijdens onze reis had ik de eerste halve dag mijn zes collegae bewust nog even geen gebruik laten maken van onze Truphone hotspots met als gevolg dat het, eenmaal over de grens bij Hazeldonk, heel erg stil werd op de WhatsApp groepschat ;) Op één persoon na (ondergetekende) bleek iedereen de roaming op zijn of haar smartphone namelijk standaard uit te hebben staan. Bang voor de rekening achteraf. Eenmaal in Frankrijk koppelde iedereen aan een van de Truphone hotspots en vanaf dat moment merkte je geen enkel verschil meer met de situatie eerder die dag, nog gewoon in Nederland.

In de loop van de week zag ik het dataverbruik op onze Truphone simkaarten eigenlijk alleen maar groeien. Niet omdat wij bewust meer data wilden verbruiken, maar vooral ook omdat in de praktijk bleek dat de mobiele dataverbindingen (veel) beter presteerden dan de meeste WiFi netwerken van de hotels waar wij vertoefden. Zelf zit ik regelmatig in hotels en vaak is de snelheid, en vooral het gebrek daar aan, van de WiFi netwerken een bekend probleem. Als je dan dus kunt beschikken over een mobiele verbinding waarvoor je in het buitenland niet extra hoeft te betalen, dan is dat erg prettig. Tijdens onze reis moest er, naast het nodige plezier, ook veel gewerkt worden en dus hebben wij vijf dagen met heel veel plezier gebruik gemaakt van de Truphone simkaarten.

Een veel gehoorde andere oplossing voor het beperken van roaming kosten is het aanschaffen van een lokale (prepaid) simkaart. Dat wordt in steeds meer landen echter een ingewikkelde zaak. Vroeger kon je vrijwel in elk land prepaid simkaarten kopen, maar steeds vaker wordt gevraagd naar legitimatie en, nog lastiger, een lokaal adres. Ook daar zijn wel work-arounds voor, maar het is veel handiger als je deze zaken vooraf geregeld hebt. Het grote voordeel van het gebruik van Truphone in plaats van een lokale simkaart is ook nog eens dat je met de Truphone sim in het buitenland bereikbaar blijft op je eigen, bij iedereen al bekende, mobiele nummer. Daarnaast kan de Truphone simkaart in het buitenland kiezen uit alle beschikbare netwerken van het land waar je bent. Met een lokale simkaart kan dat niet. Koop je een SFR kaart in Frankrijk, dan kun je alleen verbinden met het SFR netwerk. Met Truphone kun je ook verbinden met Bouyges en Orange, afhankelijk van wie het beste bereik heeft. Een klein, maar soms heel fijn, voordeel.

Natuurlijk moet je ook bij het afsluiten van een Truphone abonnement van tevoren goed bepalen hoe groot de bel- en databundel is die je nodig denkt te hebben. En net als bij alle andere providers is het verstandig om iets ruimer in te kopen. De aanbiedingen van Truphone worden per klant gemaakt en zijn mede afhankelijk van keuze voor de zogenaamde ‘Truphone landen’ die de klant maakt. Gemiddeld genomen ben je, afhankelijk van de landen waar je naar toe reist, tussen de 40 en 75% goedkoper uit met Truphone vergeleken met de standaard roaming tarieven. Een prima oplossing voor internationale zakenreizigers, particulieren die regelmatig in het buitenland zijn, maar ook voor NederBelgen en –Duitsers die hier werken en aan de andere kant van de grens wonen, of andersom.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.