Accessoires
20 september 2005 - Ron Smeets

Trilaccu en sensoren tegen wiegedood

Dit is nu een mooi voorbeeld hoe mobiele technieken een bijdrage kunnen leveren aan oplossingen voor eeuwenoude problemen.

De Zuid Afrikaanse uitvinder en IT engineer Hans Pietersen kwam op het idee om de luiers van pasgeboren baby's te voorzien van een apparaatje voorzien van ademhalings sensoren en een trilaccu zoals ze ook in GSM's gebruikt worden. De RespiSense moet baby's behoeden voor het ongrijpbare fenomeen dat wiegedood heet.

Als de sensoren van de RespiSense merken dat de baby de gedurende 15 seconden niet meer ademt, dan wordt de trilfunctie in werking gesteld om de baby te prikkelen zodat hij zelf weer gaat ademen. Gebeurt dat in de 5 seconden daarna nog steeds niet, dan klinkt een alarmtoon zodat de ouders of oppas actie kunnen ondernemen.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.