Nieuws
28 februari 2012 - Chris Bannink

Trends MWC: Android, Multicore en iets goedkoper

We zijn pas net begonnen met het Mobile World Congress 2012, maar de grootste fabrikanten kwamen zondag en maandag al met hun belangrijkste nieuwe telefoons. Inmiddels hebben we achtereenvolgens persconferenties van Huawei, Sony en HTC op zondag gehad, op maandag Nokia en LG. De trends die ik zie zijn:

1)Android  2) MultiCore 3) Lagere prijzen 4) Alle schermformaten

Lees meer voor uitwerking van deze trends, of geef je eigen visie in de reacties.

1) Android

Behalve Nokia hadden al deze fabrikanten vooral nieuwe Android devices in de aanbieding. Bijna allemaal draaiend op Android Gingerbread met de belofte dat binnen enkele maanden een upgrade naar Android 4.0 Ice Cream Sandwich mogelijk gaat worden.

2) Multicore

Snelheid is een ander thema. Elke fabrikant heeft wel een of meerdere dual of quadcore mobieltjes in het assortiment met snelheden vanaf 1 Ghz.

3) Lagere prijzen

Opvallend is dat fabrikanten al snel met prijzen komen, waar ze dat andere jaren angstvallig geheimhielden. Wellicht zijn de fabrikanten dit jaar wat opener omdat de prijzen van veel toestellen wat lager liggen dan wat we gewend zijn en daarom goede verkoopargumenten zijn.

Waar we gewend waren om 500 tot 700 euro voor een high end toestel neer te leggen, zijn prijzen van 250 tot 500 euro voor veel toestellen nu gebruikelijker.

4) Alle scherm formaten

De trend heeft zich doorgezet van vorig jaar dat alle denkbare formaten vanaf 2,5 tot 10.1 inch in schermen zich telefoon en/of tablet mogen noemen. De grens tussen tablets en smartphones vervaagt langzaam en ik vraag me af of we over enkele jaren nog wel van een aparte categorie tablets spreken of dat alles onder de noemer telefoon gaat vallen.

Uitschieters

Uiteraard zijn er ook nog uitschieters die we moeten noemen maar nog geen trend. De toevoeging van NFC in o.a. de Xperia toestellen van Sony en de buiten alle grenzen staande 41 mega pixel sensor in de Nokia 808 pureview. Nokia die naar mijn mening tot nu toe het meeste opzien heeft gebaard met alle nieuwe toestellen en technieken die ze op MWC presenteerden.

Wat missen we sinds vorig jaar?

Waar vorig jaar op MWC2011 tablets dé hype waren, is dat dit jaar iets minder. Ook 3D op telefoons was vorig jaar een hype op TV's en smartphones, maar die trend lijkt zich niet door te zetten. Social Media is geen hype meer maar iets wat inmiddels een standaard gegeven is op alle toestellen. De race om zoveel mogelijk apps in je eigen appstore te hebben is niet meer relevant omdat je keuze hebt uit honderdduizenden apps.  Daarbij gezegd dat Blackberry en Windows Phone 7 nog een grote inhaalrace te gaan hebben om zich te kunnen meten met de Apple Appstore en de Android Market. Wel aardig dat de roep om standaardisatie (via HTML5) groter wordt, o.a. onder aanvoering van W3C en Facebook. Zie ook mijn andere posting hierover.

Oh ja, en zoals elk jaar missen we Apple op het MWC. Appel die ondanks afwezigheid toch telkens als ijkpunt en vergelijkingsmateriaal wordt gebruikt, ook weer in dit stukje.

Uiteraard heb ik geen compleet beeld gegeven, maar hoor graag jullie mening in de reacties hieronder over zaken die ik (on)terecht (niet) heb opgenomen zoals cloud technieken en de apps.

Over de auteur: Chris Bannink