Nieuws
24 januari 2013 - Ron Smeets

Trend Micro: 350.000 Android malware 'apps' gedetecteerd

Malware en virussen die smartphones aanvallen zijn niet nieuw maar volgens Trend Micro spant Android de kroon. Eind 2012 stond de teller voor het aantal gedetecteerde malware Android 'apps' op 350.000.

Met leeuwendeel van die bedreigingen, zo'n 40%, zijn zogenaamde premium (SMS) dialers. Apps die in de achtergrond berichten versturen naar dure betaalnummers. Slachtoffers worden vervolgens getroffen door een hoge telefoonrekening. Meestal worden die kosten, als duidelijk is dat het om malware gaat, door providers wel vergoed, maar vervelend is het natuurlijk wel.

Van de andere bedreigingen is 38% adware (advertentie pop-ups en dergelijke), 25% is spyware en 22% zijn zogenaamde downloaders. Samen is dat meer dan 100%, maar veel malware apps bevatten meerdere bedreigingen.

Voor dit jaar verwacht Trend Micro dat de teller wel eens naar de 1 miljoen kan stijgen. Opletten wat je download en installeert is dus een goed advies. Malware is zeker niet alleen een probleem van de 'third party' app stores (Cydia en dergelijke) maar er worden ook malafide apps gewoon via de officiele Google Play Store verspreid. Het moge duidelijk zijn dat Trend Micro ook het gebruik van anti-virus en -malware software op smartphones en tablets adviseert ;-)

Bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.