Nieuws
19 oktober 2005 - Ron Smeets

Trekvogels volgen met ingebouwde GSM

Ruim een maand geleden berichtten wij over een idee dat door enkele Ornithologen bedacht is om trekvogels op hun tocht beter te kunnen volgen door ze uit te rusten met mini-GSM's.

Inmiddels ziet het er naar uit dat dit idee ook in de praktijk uitgevoerd gaat worden. Enkele wetenschappers van de Universiteit van Oregon hebben het idee opgepikt en werken momenteel aan een miniatuur GSM die klein en licht genoeg is om probleemloos aan de vogels bevestigd te kunnen worden.

Het toestelletje hoeft natuurlijk alleen maar in contact te blijven met de zendmasten die de vogels op hun jaarlijkse migratie passeren om een identificatienummer door te geven. Hierdoor zal het apparaat niet veel groter worden dan het topje van een pink. Men schat dat uiteindelijk alle vogels die minimaal 45 gram wegen geschikte kandidaten zullen zijn.

De vogels kunnen gedurende het hele jaar gevangen en voorzien worden van de 'GSM'. Opladen is niet nodig omdat men het systeem zo programmeert dat het zich pas op een bepaalde datum, rond het moment dat de vogeltrek begint, inschakelt.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.