Nieuws
03 april 2011 - Marc Wielaert

Treinvertraging lezen via Twitter

Reis je veel met de trein dan ben je al gewend aan apps waarmee je de dienstregeling kunt controleren. Maar er is nóg een handige dienst, die je automatisch van vertragingen op de hoogte brengt via het inmiddels zo populaire Twitter. Om gebruik te maken van de gratis service van www.rijdendetreinen.com hoef je géén aparte app te downloaden voor je eigen telefoon: twitter apps zijn er immers genoeg voor vrijwel alle platforms.

 De website biedt sinds eind 2010 treinreizigers gratis de mogelijkheid gewaarschuwd te worden voor treinvertragingen. Door slim gebruik te maken van de mogelijkheden van smartphones en de informatie die via internet te verkrijgen is, checkt www.rijdendetreinen.com of je trein wel op tijd rijdt en geeft een eventuele vertraging door op je mobiele telefoon. De dienst waarschuwt vanaf een vertraging van drie minuten tot een uur van tevoren als de vertraging voor jouw vertrekstation dan al bekend is.

Je kan gratis een profiel aanmaken en je e-mail en Twitter-account koppelen. Via een overzicht kan je aangeven welke treinen je regelmatig neemt, en de site zal vervolgens automatisch in de gaten houden of je trein bij vertrek vertraging heeft. Deze informatie wordt via Twitter gratis naar je smartphone gestuurd - . Het is dus niet nodig om een aparte applicatie te installeren, je hebt natuurlijk wel een Twitter account nodig.

Website bouwer Peter Buijsman is deze site in de zomer van 2010 eerst voor zichzelf begonnen, maar de dienst werd al snel populair bij vrienden en collega's. Ook de mogelijkheid om historisch terug te zoeken in vertragingen bleek velen te interesseren. "Op dat moment besefte ik dat ik dat ik de dienstverlening van de NS zinvol kon aanvullen", zegt Peter Buijsman. Omdat het geen gebruik maakt van betaalde SMS kan de service zonder kosten worden aangeboden.

Sinds december 2010 zijn de diensten openbaar en kan dus iedereen zich aanmelden. "De meeste gebruikers zijn mensen die met de trein naar school of werk gaan, en 's morgens direkt willen weten of ze zich wat minder hoeven te haasten." Deze reizigers kunnen handmatig de NS-website gaan checken, of gewoon even kijken of ze een Direct Message van Twitter hebben". De meer onderzoekende treinreiziger kan bovendien nakijken hoeveel vertraging een specifieke trein tot drie dagen geleden precies had, of wanneer er voor het eerst melding werd gemaakt van een bepaalde gebeurtenis.

Over de auteur: Marc Wielaert