Nieuws
11 april 2013 - Ron Smeets

Traumahelikopter crash gevolg van SMS'en tijdens het vliegen

Dat SMS'en, en andere hands on handelingen, achter het stuur van een auto fatale gevolgen kunnen hebben is bekend. Helaas geldt dat ook voor piloten.

De Amerikaanse NTSB die onderzoek deed naar de oorzaak van de crash van een traumahelikopter (foto) in 2011 waarbij vier doden, onder wie de patient, te betreuren vielen heeft bekend gemaakt dat de oorzaak voor een belangrijk deel bij de piloot lag die tijdens de vlucht aan het SMS'en was.

Uit het onderzoek is gebleken dat de piloot tijdens de vlucht zeven SMS'jes verzonden en ontvangen had. Het is de eerste keer in de geschiedenis van de luchtvaart dat het gebruik van een mobiele telefoon als hoofdoorzaak voor het neerstorten van een toestel aangewezen wordt.

Opvallend is wel dat het toestel uiteindelijk crashte doordat de tank leeg was. Het SMS'en, de piloot verzond en ontving in de 71 minuten voorafgaand aan het ongeluk (ook vóór de fatale vlucht en tijdens een eerder vlucht) in totaal 20 SMS'jes. Nu wordt dus aangenomen dat hij mede daardoor vergat om bij te tanken tussen de vluchten door.

Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.