Nieuws
11 december 2005 - Ron Smeets

Traceren mobieltjes in de VS aan banden

Steeds meer mobiele providers en operators komen met lokatiegebonden- en GPS diensten voor mobiele telefoons op de markt, van één op één reclame tot en met het lokaliseren van kids en personeel.

Ook politie en justitie maken steeds meer gebruik van de mogelijkheid om verdachte personen te volgen via hun GSM, maar daarover is de afgelopen maanden in de VS een juridische strijd losgebarsten.

Was het tot voor kort nog relatief eenvoudig om een gerechtelijk bevel hiervoor te bemachtigen, inmiddels hebben een aantal federale rechters een groot aantal verzoeken hiervoor al afgewezen omdat er niet genoeg juridische gronden zouden zijn om de personen in kwestie te mogen achtervolgen of opsporen.

Daarmee lijkt het traceren van een GSM op hetzelfde juridische niveau te zijn aanbeland als een huiszoeking of het afluisteren van verdachten en zijn de 195 miljoen mobiele bellers in dat land ook weer verzekerd van een extra beetje privacy.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.