Entertainment
16 oktober 2010 - Ron Smeets

Touchscreen schermen zijn ongezond, zucht...

"Nee, toch niet weer een artikel over hoe ongezond mobieltjes zijn", hoor ik velen van jullie al denken na het lezen van de titel boven dit bericht.

Wees gerust, dit gaat inderdaad niet over straling maar het is wel een onderwerp dat al vaker de revue gepasseerd is en waar ook al vaker onderzoek naar gedaan is. Mobiele telefoons zijn vaak een bron van ziektekiemen. Ook niets nieuws trouwens.

Het meest recente onderzoek betreft het feit dat touchscreen displays, die natuurlijk vaak in aanraking komen met vingers, maar ook onze wang, oren en mond, een prima broedplaats en doorgifteluik zijn voor (ziekmakende) bacteriën en virussen. Bedenk daarbij dat we natuurlijk ook met enige regelmaat onze toestellen aan anderen laten zien of zelfs door anderen laten begruiken en voilá, een nieuwe oorzaak voor het verspreiden van de griep, verkoudheden en andere virale aandoeningen is geboren...

Tja, wat moet ik hier nu van denken. Natuurlijk worden bacteriën tegenwoordig óók door mobiele telefoons verspreid, maar datzelfde geldt al jaren, nee eeuwen, voor zoenen, geld, kleding en alles dat (regelmatig) van eigenaar verandert, toch? Enfin, mocht je smetvrees hebben dan moet je maar handschoentjes aandoen en al zeker niet je toestel uitlenen of die van een ander gebruiken.

Ok, volgens een aantal Engelse onderzoekers zou een touchscreen display gemiddeld 18 keer meer bacteriën bevatten dan de doorspoel knop, of hendel, van een toilet. Kortom, gebruik wat vaker een poetsdoekje ;-))) Feit is ook dat wanneer je scherm besmet is met bacteriën, de kans dat die via je vinger in je neus of mond terecht komen, redelijk groot. Dus? Vaker je handen wassen nadat je je mobieltje gebruikt hebt. Maar dat geldt, zoals gezegd, natuurlijk niet alleen voor (touchscreen) telefoons. Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.